Віруючі люди можуть мати різні політичні погляди, проте поширення політичних листівок, як і проведення публічних політичних акцій в храмах або біля них неприйнятно, заявив глава синодального інформаційного відділу Московського патріархату Володимир Легойда.

Як стало відомо раніше, близько десяти чоловік у вівторок увійшли на територію храму Христа Спасителя з боку головного входу й розкидали листівки із закликом взяти участь у "Марші незгодних" 6 травня.

"Будь-які акції, перформанси, розкидання листівок, виступи "за" чи "проти" із залученням Церкви - це спроба змусити Церкву робити те, що їй не властиво, це порушення сакрального простору, входячи в яке людина повинна пам`ятати, що тут відбувається євхаристія (причастя) і тут належить "всяке житейське відкласти піклування. Віруючі люди можуть дотримуватися різних політичних поглядів, можуть виступати з різними політичними програмами, підтримувати ту чи іншу позицію або виступати проти тієї чи іншої політичної програми. Але входячи в храм, вони разом моляться, каються в своїх гріхах і причащаються у єдиній чаші. Вони не можуть привносити в храм, де всі єдині в Христі, то, що, можливо, поза храмом розділяє їх в силу різних громадянських переконань. Останнім часом активізувалися спроби втягнути Церкву в якусь політичну діяльність, політичну боротьбу.

Відео дня

Мета будь-якої політичної боротьби - це прагнення до влади, але Церква за своєю природою з цього процесу виключена, вона до політичної влади не прагне. При цьому в Церкві щодня моляться за народ і за владу, яка зобов`язана піклуватися про добробут народу. Молитва Церкви про владу - це молитва про те, щоб Бог "дав розум, сили та моральну чистоту тим, хто наділений мирською владою. Саме тому, коли Церква критикує можновладців, це не критика з метою відібрати владу, а прагнення вказати на моральні проблеми в діях конкретних людей або системи", - повідомив Легойда.

Разом з тим представник РПЦ не бачить гострої необхідності посилювати охорону храмів.

"Мені здається, якщо є можливість охороняти храм, то його слід охороняти ... І не забувати, що "сила Божа в немочі звершується ", - сказав Легойда.

РИА Новости