Під час візиту до Болгарської православної церкви Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав Пловдивський кафедральний собор в ім`я святої великомучениці Марини, повідомляє Патріархія.ru.

В історичному центрі Пловдива Його Святість зустрічала молодь у національних костюмах і тисячі городян. Делегація Руської Православної Церкви та супроводжуючий її настоятель Подвір`я Московського Патріархату в Софії ігумен Филип (Васильцев) разом з ієрархами Болгарської Церкви митрополитами Пловдивським Миколаєм, Відинським Дометіаном, Русенським Неофітом, Великотирновським Григорієм, Плевенським Ігнатієм, Доростольським Амвросієм пройшли по вулиці отця Паїсія до храму святої великомучениці Марини. Процесії передували хоругвеносці та оркестр. Присутні на вулиці жителі міста вітали гостей, вигукували: «Христос воскрес!», брали благословення, аплодували.
Біля храму Святішого Патріарха Кирила зустрічали клірики митрополії.

У соборі Його Святість привітав Святіший Патріарх Болгарський Максим. Предстоятель Руської Православної Церкви очолив служіння подячного молебню.

Відео дня

На богослужінні були присутні глава адміністрації Пловдивської області Здравко Димитров, мер Пловдива Іван Тотев, глава Дирекції у справах віросповідань Ради міністрів Республіки Болгарії Еміл Велінов, представники російських громад у Болгарії.

Богослужбові піснеспіви прозвучали у виконанні пловдивського Митрополичого хору і московського хору «Анастіс».

Після закінчення богослужіння з вітальним словом до Святішого Патріарха Кирила звернувся митрополит Пловдивський Миколай:

«У багатих скарбницях наших слов`янських мов не вистачає слів, щоб виразити подяку від священного кліру та христолюбивої пастви Пловдивської єпархії за честь, яку Ви даєте своєю присутністю серед нас».

Владика висловив побажання, щоб такі візити проходили частіше, засвідчуючи про повнокровне й безперестанне спілкування «між святими Православними Церквами та православними християнами всіх народів світу».

«Історія спілкування наших Церков — це історія солідарності, — зазначив митрополит Миколай. — У середньовіччі, коли в наших єпархіях настали важкі часи, на північ рушили ряди ченців і священиків. Вони несли з собою не коштовності, навіть не хліб — вони несли хліб Життя — слово Боже, записане знаками слов`янської писемності».

У свою чергу предстоятель Руської Православної Церкви привітав присутніх:

«З почуттям братньої любові та єднання у Христі ступили ми на землю єдиновірної нам Болгарії. Саме тут, на цій землі, відчуваємо ми особливу духовну близькість віруючому народу цієї країни, у тому числі і через спільність віри, через значущість подій, які сталися в нашій спільній історії.

Особливі почуття відчуваю я тут, у цьому історичному храмі в місті Пловдиві. Важко передати словами відчуття вічної юності благовістя Христового. Це благовістя пройшло через різні історичні епохи, через різні політичні ситуації, виголошувалось як в умовах свободи, так і в умовах пригнічування та досягло нас, людей, що живуть у XXI столітті.

Місце, де ми знаходимося, — це стародавнє місто Филиппополь, що пам`ятає проповідь святого апостола Єрма. Дві тисячі років минуло, та й донині посіяні апостолами слова Божественного одкровення дають сходи, благодать Божа, що колись спочила на жителях міста Трьох пагорбів, донині приносить багаті плоди.

Сьогодні прагнення жити згідно з Божим законом багатьма сприймається з поблажливою усмішкою, а нерідко — з подивом або презирством. Дехто навіть сприймає це прагнення зі злобою, тому що вважає релігійні переконання небезпечним пережитком минулого. Але нічого не змінюється: таке було, коли прийшов Господь Ісус Христос, коли проповідували святі апостоли.

Кожен християнин повинен зрозуміти, що не можна поєднати вірність Христу з життям згідно з цими споживацькими хибними цінностями. Це зовсім не означає, що всі ми повинні жити в пустелі, бути аскетами, нічого не купувати і нічим не користуватися. У центрі нашого життя повинен бути Христос, і тоді все інше змінюється, наповнюється вічним і незмінним змістом. Тоді людина знаходить повноту життя.

Нехай Господь береже Болгарію, нехай Він зберігає країни Святої Русі — Росію, Україну, Білорусь, Молдову та інші країни пастирського окормлення Руської Православної Церкви. Нехай Господь прихилить милість Свою до града цього та його жителів.

Хотів би також привітати досить велику російськомовну громаду міста Пловдива».

Далі предстоятелі Руської та Болгарської Церков у супроводі архієреїв і духовенства вирушили до резиденції митрополита Пловдивського Миколая. Біля входу до митрополичих покоїв високих гостей зустрічали виконанням національних мелодій на гайда шах — болгарських волинках.

Потім відбулися трапеза і братнє спілкування, після завершення трапези Святіший Патріарх Кирил залишив запис у Книзі почесних гостей, зазначивши, що був радий відвідати благодатну Пловдивську землю, обмиту кров`ю російських воїнів, що життя своє віддали за єдиновірних братів і близьку їхньому серцю Болгарію.