У ході зустрічі з Прем`єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим Патріарх Кирил відзначив актуальність православної традиції та Слова Божого для сучасності й політики.

У бесіді з главою болгарського уряду 28 квітня Святіший Патріарх Кирил нагадав, що «Православ`я - це не тільки звичаї, традиції, а й світогляд». Дуже важливо, щоб «він сприймався сучасними людьми, у тому числі й політиками, не як щось архаїчне, а як те, на чому людина може засновувати своє життя, діяльність».

Патріарх Кирил переконаний, що «однією з небезпек для християнської цивілізації, у тому числі європейської, є сприйняття християнських цінностей як того, що мало місце в минулому».

Відео дня

На думку глави Церкви, при такому сприйнятті релігійна мотивація витісняється новими «цінностями», які не пов`язані з християнською традицією й проголошують повну автономність людської особистості. Така помилково зрозуміла «свобода» й роз`єднаність у розумінні хорошого та поганого можуть привести суспільство до того, що ним стане легко маніпулювати за допомогою інформаційних та фінансових потоків.

Святіший Патріарх Кирил побажав Б. Борисову, «щоб зв`язок з Церквою реалізувалася в тому числі й у справі захисту моральних цінностей, які сформовані Православ`ям».

Прем`єр-міністр Болгарії підтримав позицію предстоятеля Руської Православної Церкви. Він зазначив, що народ країни зберігає глибокі православні традиції й віру.

«Слід також зазначити, що за ці два-три роки ми побудували багато нових храмів, відремонтували десятки храмових будівель, а також монастирі», - поділився він, відзначаючи позитивні зрушення в церковно-державних відносинах. За ініціативою Б. Борисова вперше цього року Страсна п`ятниця була оголошена вихідним днем.

У ході розмови також було порушено тему релігійної освіти. Святіший Патріарх Кирил розповів про введення в російських середніх загальноосвітніх школах предмету «Основи релігійних культур і світської етики», у рамках якого учням пропонується за власним вибором ознайомитися з традиційними релігіями Росії - православ`ям, ісламом, іудаїзмом, буддизмом.

ПРАВМИР