"Тим, хто хоче зустріти Великдень за правилами, не слід концентруватися на обрядовій стороні свята й дискутувати про те, як правильно фарбувати яйця та накривати стіл, потрібно просто йти в храм і радіти Воскреслому Спасителю", - заявив настоятель Татіанінського храму при МГУ протоієрей Максим КОЗЛОВ у вівторок на онлайн-конференції в РИА Новости.

Великдень - найбільший церковне свято Воскресіння Христове - відзначається православними християнами в цьому році 15 квітня. Напередодні свята, у Велику суботу, у всіх православних храмах після ранкового богослужіння й протягом дня традиційно освячують паски, сирну паску та фарбовані яйця.

За словами священика, головне - щоб "зберігалася ієрархія цінностей" та не губилась суть свята.

Відео дня

"Важливо, щоб, готуючись до Великодня, прибираючи будинки, приводячи себе в порядок у зовнішньому сенсі, ви не забували про те, що головне. Про те, що розговіння - можливість насолодитися пасхальною трапезою - має місце тільки тоді, коли ви говіли, якщо ви були на великодньому богослужінні, якщо вона (трапеза) не замість нього відбувається. Якщо буде така ієрархія цінностей, то Господь прийме і яйця, і пасочки, і ковбасу копчену. Навіть випити можна в помірних кількостях на Великдень", - сказав протоієрей Максим КОЗЛОВ.

Учасник онлайн-конференції - голова Інформаційного відділу РПЦ Володимир ЛЕГОЙДА, говорячи про суть святкування Пасхи, нагадав слова шекспірівського героя з "Гамлета": "Я повернув очі зіницями в душу".

"Піст - це той час, коли ми можемо повернути очі зіницями в душу, коли ми можемо подивитися в такі глибини в собі, в які, можливо, не завжди наважуємося подивитися. Може бути, боїмося іноді щось побачити. Але якщо ми цього не побачимо, то нам дуже складно може бути рухатися далі й дуже складно побачити буде, не заглянувши у себе, що світ, насправді, кольоровий, а не чорно-білий, як може здаватися, коли ти читаєш блоги в інтернеті", - зазначив В. ЛЕГОЙДА, та побажав, "щоб всі ми, подивившись в себе та, можливо, зрозумівши щось і побачивши в собі те, від чого нам хотілося б позбутися, змогли б ... стати більше самих себе та отримати можливість побачити справжні фарби світу".

РИА Новости сенсі, ви не забували про те, що головне. Про те, що розговіння - можливість насолодитися пасхальної трапезою - має місце тільки тоді, коли ви говіли, якщо ви були на великодньому богослужінні, якщо вона (трапеза) не замість нього відбувається. Якщо буде така ієрархія цінностей, то Господь прийме і яйця, і пасочки, і ковбасу копчену. Навіть випити можна в помірних кількостях на Великдень", - сказав протоієрей Максим КОЗЛОВ.

Учасник онлайн-конференції - голова Інформаційного відділу РПЦ Володимир ЛЕГОЙДА, говорячи про суть святкування Пасхи, нагадав слова шекспірівського героя з "Гамлета": "Я повернув очі зіницями в душу".

"Піст - це той час, коли ми можемо повернути очі зіницями в душу, коли ми можемо подивитися в такі глибини в собі, в які, можливо, не завжди наважуємося подивитися. Може бути, боїмося іноді щось побачити. Але якщо ми це не побачимо, то нам дуже складно може бути рухатися далі й дуже складно побачити буде, не заглянувши в себе, що світ, насправді, кольоровий, а не чорно-білий, як може здаватися, коли ти читаєш блоги в інтернеті", - зазначив В. ЛЕГОЙДА, та побажав, "щоб всі ми, подивившись у себе та, можливо, зрозумівши щось і побачивши в собі те, від чого нам хотілося б позбутися, змогли б ... стати більше самих себе та отримати можливість побачити справжні фарби світу".

РИА Новости