Сьогодні у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці й Лазареву суботу, патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію святителя Іоанна Златоуста в Благовіщенському соборі Московського Кремля. Після богослужіння Владика разом з учнями православної класичної гімназії «Радонеж» випустив з ганку собору в небо над Соборною площею білих голубів, повідомила прес-служба патріарха.

Здавна на Русі існувала традиція в день Благовіщення відпускати на волю птахів. "Рідний звичай старовини", як писав про нього Олександр Пушкін, після революції згас і був відроджений тільки за патріарха Алексія ІІ в 1995 році при підтримці православного товариства "Радонеж". З тих пір щорічно 7 квітня після літургії в Благовіщенському соборі Кремля патріарх на сходах собору випускає в небо голубів. За словами священнослужителів, цей звичай символізує прагнення людської душі звільнитися від пут гріха та з`єднатися з небом.

Цього року Благовіщення збігається з Лазаревої суботою - днем перед Вербною неділею.

Відео дня

Увечері патріарх Кирил здійснить всенічне бдіння та освятить вайї (пальмові гілки, які на Русі традиційно замінюються вербними) в храмі Христа Спасителя.

РИА Новости