Патріарх Московський і всієї Русі Кирил у Лазареву суботу - напередодні свята Входу Господнього в Єрусалим, відомого також як Вербна неділя - здійснить всенічне бдіння та освятить вайї (пальмові гілки, які на Русі традиційно замінюються вербними) у храмі Христа Спасителя, повідомила патріарша прес-служба.

Традиція відзначати Лазареву суботу та сама назва свята пов`язані з чудовою подією, описаною в Євангелії. Напередодні входу в Єрусалим Ісус Христос воскресив праведного Лазаря, який жив разом із сестрами Марфою й Марією в селищі Віфанія поблизу Єрусалиму та помер за чотири дні до приходу Господа до Віфанії.

Звістка про диво воскресіння Лазаря швидко рознеслася по околицях. І коли наступного дня Христос в`їжджав до Єрусалиму, люди вітали його як царя, вистилаючи його шлях вбранням та пальмовим гіллям. Саме після воскресіння Лазаря первосвященики та фарисеї прийняли остаточне рішення вбити Ісуса.

Відео дня

У церковному календарі Вхід Господній в Єрусалим, якому передувало воскресіння Лазаря, наголошується рівно за тиждень до Пасхи та є одним з 12 основних свят.

Замість пальмових гілок, якими вітали Господа жителі Єрусалима, у нас використовують гілочки верби, тому найбільш поширена назва цього свята - Вербна неділя. Їх прийнято освячувати в храмах святою водою напередодні, у Лазареву суботу, під час цілонічного богослужіння.

РИА Новости