У Москві відбулася прем`єра фільму «Святі проти заколоту». Автор і режисер фільму - Тетяна КАРПОВА. 44-хвилинна документальна кінострічка, представлена нею в Будинку російського зарубіжжя, присвячена трьом подвижникам Руської Церкви, які жили протягом одного століття, - святителям московським: митрополиту Філарету (Дроздову), священномученику Володимиру (Богоявленському) і Патріарху Московському і всієї Росії Тихону (Белавіну), повідомляє Рravoslavie.ru.

Вони жили в XIX столітті в різні роки, але кожен з них залишив помітний слід не лише в церковній історії, а й у суспільно-політичному житті свого часу.

- Святі, - зазначив режисер, - уміли розгледіти ще тільки в зародку, а й у зачатку наслідки майбутніх хвилювань, майбутньої смути та революційних вирів, передбачали їх і попереджали про це інших.

Відео дня

Багато із зафіксованих у фільмі моментів пов`язані з життям Росії середини XIX - першої третини XX століття.

- Це добре відомі кадри, зняті незабаром після революції, коли була оголошена війна Церкві та почалося її знищення. Тоді не тільки приймалися державною владою антицерковні акти - декрети й накази, але ще й улаштовувалися глумливі антицерковні вуличні дійства, в яких брали участь ряджені - тут вони з копитами, хвостами, рогами, а ще - переодягнені у священиків, - нагадала Т.КАРПОВА. - Я ці кадри багато разів бачила, але зараз у мене виникли прямі асоціації з тим, що творилося в храмі Христа Спасителя, де теж виступили виряджені неналежним чином жінки. Я це розцінюю, звичайно, як акцію проти Церкви.

- Саме тому, - зауважив режисер, - заклики святих, які звучать у кінці фільму, сучасні й сьогодні.