Патріарх Кирил вперше відкрито прокоментував акцію Pussy Riot в храмі Христа Спасителя, назвавши її знущанням над святинею, а спроби виправдання «блюзнірства» з боку православних віруючих - неприпустимими.

Скандал навколо акції панк-групи Pussy Riot в храмі Христа Спасителя викликав хвилю обговорень в блогах, в тому числі серед православної громадськості. Більшість віруючих розцінили виступ групи в храмі як дії блюзнірського характеру, однак деякі виступають на їх захист. Зокрема, прихожанка московського храму Успіння в Газетному провулку, менеджер дитячої програми фонду допомоги хоспісу «Віра» Ліда Моніаві оголосила в своєму блозі про збір підписів під зверненням до патріарха Кирила з проханням клопотати про припинення кримінального переслідування учасниць «панк-молебню». Під зверненням підписалися кілька тисяч чоловік.

«Кожну віруючу людину це не може не вражати. А тому закликаю вас посилити молитви про країну і про народ наш, бо нема в нас майбутнього, якщо перед святинями великими ми починаємо глумитися і якщо це знущання комусь лягає на душу як якась доблесть, як якесь правильне вираження політичного протесту, як якась доречна дія або як невинний жарт», - заявив патріарх Кирил в суботу після богослужіння в московському храмі Ризоположення на Донській.

Відео дня

«З`являються люди, які виправдовують це блюзнірство, мінімізують його, намагаються представити це як якийсь кумедний жарт, і сумно, і гіркотою серце моє розривається, що серед цих людей є ті, хто називає себе православними», - сказав патріарх Кирил.

Скандал навколо Pussy Riot розпочався 21 лютого, коли п`ятеро дівчат виконали в храмі Христа Спасителя «панк-молебень» «Богородиця, Путіна прожени». Вони одягли маски, вбігли в солею і амвон, підійшли до вівтаря, увімкнули звукопідсилюючу апаратуру і стали викрикувати текст пісні.

Глава синодального відділу із взаємин РПЦ і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін відреагував спочатку на інцидент стримано, сказавши 22 лютого: «Про це дізнаюся вперше від вас, але можу сказати, що нічого нового в цьому немає. Дві тисячі років наш храм беруть в облогу».

Однак через два дні після події в храмі Христа Спасителя проректор школи православного місіонера при храмі апостола Фоми Дмитро Пахомов і співголова православного громадського руху «Народний собор» Олег Кассін звернулися в Генпрокуратуру.

На учасницю Pussy Riot було заведено кримінальну справу за статтею «Хуліганство», а поліція почала застосовувати всі можливі заходи для затримання дівчат. На даний момент затримані троє учасниць гурту: Надія Толоконнікова, Марія Альохіна та Катерина Самуцевіч.

У середу Всеволод Чаплін вже заявив, кажучи про Pussy Riot, що віруючі не повинні зупинятися ні перед чим для захисту святих для себе речей, в тому числі і перед вбивством. Для прикладу він навів репресії 20-х років, сказавши, що «моральною справою, гідною поведінки християнина, було б знищити якомога більше більшовиків».

Газета.Ru