21 березня відбулася зустріч Президента України Віктора Януковича з членами Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій України, яку ініціював сам Президент. З приводу його ініціації та того, що про зустріч дізналися буквально за кілька днів до самого засідання, в ЗМІ з’явилися різні здогадки щодо причин «термінового скликання» керівників Церков України.
Отже, що Віктор Янукович і представники Церков і релігійних організацій обговорювали під час зустрічі, про те, у чому важливість зустрічі для Церков і в чому її корисність для самого очільника держави розповів Керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, який представляв нашу Церкву на засіданні.

— Владико, які найголовніші питання підіймалися під час зустрічі Президента України з керівниками Церков і релігійних організацій?
— Ця зустріч була ініційована самим Президентом нашої держави і, дійсно, мала надзвичайне значення для Церков.
Зокрема, під час зустрічі Глава держави торкнувся ситуації, яка склалася в економічному плані — йшлося про досягнення та недоліки. Також зупинився на проблемах духовного розвитку нашого суспільства, зазначивши, що для їх вирішення нам потрібна співпраця Церков і держави.
Відомо, що якраз нещодавно в державі була введена нова посада – Віце-прем’єр-міністр із гуманітарних питань, яку посіла Раїса Богатирьова. Вона, до речі, теж була присутня на цьому засіданні. Президент зауважив, що саме у співпраці з цією виконавчою владою і слід займатися проектами, спрямованими на те, щоб Україна була сильною не тільки економічно, а й духовно.
Було дуже приємно чути теплі слова Віктора Януковича про Предстоятеля нашої Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира. Власне, Президент розпочав свою промову зі слів, що, на жаль, серед нас немає Блаженнішого Митрополита Володимира, який зараз проходить курс реабілітації в лікарні, але ми його любимо, пам’ятаємо. Глава держави сказав, що має особистий зв`язок із Блаженнішим Владикою і надіється, що вже у Пасхальні свята Блаженніший, дасть Бог, очолить святкові богослужіння. А також просив передати Предстоятелю побажання доброго здоров’я та якнайшвидшого одужання.
Від імені Блаженнішого Митрополита Володимира, з благословення якого на зустрічі я представляв Українську Православну Церкву, подякував Президенту за добрі слова, зачитав звернення Предстоятеля до Президента та висловив загальну подяку всім тим, хто відвідував Блаженнішого і хто молиться за нього.
Було дуже приємно й те, що вже після зустрічі багато хто з представників Всеукраїнської ради Церков зверталися до мене з проханням передати Блаженнішому Митрополиту Володимиру вітання і побажання доброго здоров’я.
— Під час засідання Президент закликав усіх учасників взяти участь в обговоренні Проекту програми гуманітарного розвитку України, в якому, зокрема, приділено увагу й питанням релігійної свободи та вдосконалення правового регулювання державно-церковних, міжцерковних і міжконфесійних відносин. Чи вже має Церква певну думку щодо цього проекту?
— Дійсно, на зустрічі Президент сказав про те, що готується така Програма і звернувся до Раїси Богатирьової з тим, щоб в обговоренні документу взяли участь усі представники Церков і релігійних організацій.
Цей документ буде направлено всім, аби кожна Церква та релігійна організація могли ознайомитись з ним і висловити свою думку. Президент наголосив, що всі зауваження і пропозиції будуть обов’язково взяті до уваги та знайдуть своє відображенні в кінцевому документі.
Думаю, що найближчим часом, коли ми будемо мати цей проект, зможемо висловити думки та побажання.
— Скажіть, будь ласка, у чому саме важливість цієї зустрічі для Церков і релігійних організацій України?
— Така зустріч – видатна подія і в житті держави, і в житті Церкви, і потрібна для того, щоб покращувались наші державно-церковні відносини. Більш того, завдяки таким зустрічам ми можемо говорити про наші проблеми безпосередньо з Президентом і просити сприяти їх вирішенню. Зокрема, це стосується й поліпшення правової бази життя і діяльності Церков і релігійних організацій, повернення Церкві майна, що колись їй належало, та багато інших питань, які сьогодні є спільними для всіх Церков України.
Тобто, зустріч дає можливість поспілкуватися з Главою нашої держави, щоб він, як говориться, з перших вуст дізнався про ті чи інші проблеми. Не від журналістів, які часто викривлено тлумачать певні ситуації, а від керівників Церков.
Як показали результати зустрічі, такий діалог корисний і для Церков, і для самого Президента. Тому що багато, про що він почув під час зустрічі, було для нього новим.
Крім того, наприкінці зустрічі Президент дав доручення чиновникам, щоб усі проблемні питання, які підіймалися, знайшли відображення не лише в протоколі засідання, а й були передані на розгляд відповідним міністерствам. Думаю, це нам дає можливість вірити, що наші відносини між Церквою і державою будуть кращими, і ті проблеми, які на сьогодні є, будуть поступово вирішуватись.

Підготувала Ольга Мамона
 

Відео дня