20 березня 2012 року, з благословення Предстоятеля УПЦ, в Києво-Печерській Лаврі відбулося перше засідання Комісії по підготовці змін та доповнень до Статуту про управління Української Православної Церкви (редакції 2007 року).
Нагадаємо, що Комісія створена рішенням Собору єпископів УПЦ 8 липня 2011 року. Персональний склад Комісії затверджено рішенням Священного Синоду УПЦ від 26 січня 2012 року.
Про завдання, які стоять перед Комісією, та результати першого засідання розповідає Голова Комісії митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон.

— Владико, скажіть, будь ласка, які завдання стоять перед Комісією по підготовці змін і доповнень до Статуту про управління Української Православної Церкви?
— Останній Архієрейський Собор показав, що у архієреїв, духовенства та вірних нашої Церкви виникають питання щодо діючого Статуту про управління УПЦ, за яким ми живемо з 2007 року. Це пов’язано взагалі зі змінами і в державі, і в Церкві. Тому є деякі неузгодження та неточні визначення тих чи інших питань. І це потребує кропіткої канонічної і юридичної роботи. Через те Собор єпископів УПЦ 8 липня 2011 року доручив створити відповідну Комісію, головою якої на Соборі Блаженніший Митрополит Володимир благословив бути мені. Головне завдання нашої Комісії привести наш Статут до відповідного чинного законодавства та узгодити зі Статутом Руської Православної Церкви, з останніми рішеннями Архієрейських і Помісних Соборів.
Отже, Комісія повинна вивчити ці питання, розглянути їх і винести на розсуд Священного Синоду, а Синод, відповідно, вже має винести на розгляд Собору єпископів питання щодо внесення змін до діючого Статуту.

— Які саме питання розглядалися на сьогоднішньому засіданні?
— Перше засідання мало організаційний характер. Ми окреслили коло питань і вибрали Секретаріат Комісії, який оброблятиме пропозиції і вестиме протоколи. До його складу увійшли: секретар Комісії єпископ Білгород-Дністровський Олексій, вікарій Одеської єпархії; ректор Почаївської духовної семінарії архімандрит Нафанаїл (Крикота) та голова Юридичного відділу УПЦ Валентин Феодосійович Волинець.
Одночасно всі члени Комісії мали можливість висловитися стосовно діючого Статуту та внести пропозиції щодо його покращення.
Також ми визначили дату наступного засідання – 26 квітня, після Пасхи.

Відео дня

— Коли очікувати результатів Комісії?
— Я думаю, що 26 квітня, на другому засіданні, вже матимемо перші результати. Відповідно, як буде згода Комісії, подамо пропозиції на Синод — і чекатимемо рішення Священного Синоду УПЦ.
На мою думку, Комісія повинна працювати постійно, але її активність має залежати від надходження тих чи інших питань. Як і будь-який документ, Статут про управління УПЦ має право на зміни та доповнення, а також відповідати реаліям життя Церкви та чинному законодавству. За потребою може оновлюватися чи змінюватись і персональний склад Комісії.