Головне завдання Комісії з підготовки змін та доповнень до Статуту про управління Української Православної Церкви полягає у приведенні Статуту УПЦ у відповідність до чинного законодавства та узгодженні зі Статутом Руської Православної Церкви, а також з останніми рішеннями Архієрейських і Помісних Соборів.
Про це сказав голова Комісії з підготовки змін та доповнень до Статуту про управління Української Православної Церкви митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон стосовно результатів першого засідання Комісії.
Відповідаючи на запитання стосовно завдань, які стоять перед Комісією з підготовки змін і доповнень до Статуту про управління УПЦ митрополит Іларіон сказав: «Останній Архієрейський Собор показав, що у архієреїв, духовенства та вірних нашої Церкви виникають питання щодо діючого Статут про управління УПЦ, яким ми живемо з 2007 року. Це пов’язано взагалі зі змінами і в державі, і в Церкві. Тому є деякі неузгодження та неточні визначення тих чи інших питань. І це потребує кропіткої канонічної і юридичної роботи». «Головне завдання нашої Комісії привести наш Статут до відповідного чинного законодавства та узгодити зі Статутом Руської Православної Церкви, з останніми рішеннями Архієрейських і Помісних Соборів», - сказав він і додав, що «Комісія повинна вивчити ці питання, розглянути їх і винести на розсуд Священного Синод, а Синод відповідно вже має винести на розгляд Собору єпископів питання щодо внесення змін до діючого Статуту».
Очільник комісії також розповів, що перше засідання мало організаційний характер. «Ми окреслили коло питань і вибрали Секретаріат Комісії, який оброблятиме пропозиції і вестиме протоколи. До його складу увійшли: секретар Комісії єпископ Білгород-Дністровський Олексій, вікарій Одеської єпархії; ректор Почаївської духовної семінарії архімандрит Нафанаїл (Крикота) та голова Юридичного відділу УПЦ Валентин Феодосійович Волинець», - сказав митрополит Іларіон.
Також він повідомив, що члени Комісії визначили дату наступного засідання – 26 квітня, після Пасхи.
«Я думаю, що 26 квітня, на другому засіданні, вже матимемо перші результати. Відповідно, як буде згода Комісії, подамо пропозиції на Синод — і чекатимемо рішення Священного Синоду УПЦ», - підсумував голова Комісії.
На його думку, Комісія повинна працювати постійно, але її активність має залежати від надходження тих чи інших питань. Як і будь-який документ, Статут про управління УПЦ має право на зміни та доповнення, і має відповідати реаліям життя Церкви та чинному законодавству. За потребою може оновлюватися чи змінюватися і персональний склад Комісії, зазначив голова Комісії.
***20 березня 2012 року, з благословення Предстоятеля УПЦ, в Києво-Печерській Лаврі відбулося перше засідання Комісії по підготовці змін та доповнень до Статуту про управління Української Православної Церкви (редакції 2007 року).
Сайт УПЦ