Тисячі християн в Єгипті зібралися на прощання з коптським ПапоюУ Каїрі ховають духовного главу християн-коптів Папу Шенуду III, який помер 17 березня. Вівторок оголошено в Єгипті днем ​​національної жалоби. Десятки тисяч віруючих прийшли до Кафедрального собору Святого Марка в Каїрі, щоб попрощатися з померлим.

Після заупокійної служби тіло Папи буде віддано землі на кладовищі при монастирі Святого Бішо в дельті Нілу. Шенуда, якому було 88 років, очолював коптську церкву Єгипту протягом декількох десятиліть. Християни-копти становлять 10% населення країни. Коптська православна церква є однією з найстаріших християнських конфесій, а на Близькому Сході це найбільша християнська церква.

Шенуда вважався духовним лідером, який робив все можливе, щоб захистити християн-коптів від переслідувань в епоху, коли іслам переживає відродження. Але його консервативні погляди, наприклад, на небажаність розлучення, не завжди знаходили розуміння серед молодих християн. Новий глава коптської церкви в Єгипті, на думку оглядачів, негайно зіткнеться з необхідністю підтвердити безпеку коптів в країні, де найбільшою політичною партією тепер є ісламістська організація "Брати-мусульмани".

Відео дня

Поки що терміни обрання нового Папи не визначені, але відомо, що цим займеться конклав, що складається з єпископів. Співчуття продовжують надходити з багатьох країн світу. Папа Римський Бенедикт XVI обіцяв молитися за покійного, а президент США Барак Обама відгукнувся про Папу Шенуду як про прихильника терпимості і релігійного діалогу. Військові правителі Єгипту висловили сподівання, що бажання покійного про збереження єдності Єгипту стане реальністю.

ВВС