Главою Коптської церкви в Єгипті тимчасово призначений єпископ північної провінції Бухейра Пахомій. Про це повідомило єгипетське телебачення в неділю 18 березня.

Єпископ Пахомій перебуватиме на цій посаді два місяці. Протягом цього часу у зв`язку з кончиною Папи Шенуди Третього повинна пройти підготовка і проведення виборів нового патріарха Коптської церкви - 118-го Папи.

Папою Коптської церкви може стати кандидат не молодше 40 років, який провів не менше 15 років в чернецтві. Свою кандидатуру можна винести самостійно або через посередників, право голосу на виборах мають найбільш шановані й впливові представники коптської общини, а також колишні та нинішні члени кабінету міністрів і журналісти, що належать до коптської церкви.

Відео дня

В суботу 17 березня було офіційно оголошено про те, що Папа Шенуда Третій помер на 89-му році життя в Каїрі після тривалої хвороби. Цей духовний лідер завдяки своєму прагненню до національної єдності та міжрелігійного діалогу користувався авторитетом не тільки в християнському світі, але й серед сусідів-мусульман. Після прощання 20 березня патріарх, швидше за все, буде похований у відповідності із заповітом - у монастирі в долині Ваді-Натрун в Лівійській пустелі.

Коптська церква в Єгипті представляє найбільшу християнську громаду на Близькому Сході. За різними даними, вони складають від 6% до 10% 85-мільйонного населення країни.

km.ru