Літургічні особливості тиждня аналогічні особливостям двонадесятого свята Воздвиження Хреста Господнього. У цей день ми приходимо в храм вшанувати Хресні Страждання Господа, прославити Його Славне Воскресіння. Та для багатьох постає проблема: як не «проґавити» головний момент богослужіння, щоб поклонитися Хресту, на якому Господь звершив наше спасіння.

Величний момент виносу Животворящого Хреста настає на Великому Славослов’ї: при співі «Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас» звершується триразове кадіння престолу, після чого проходить урочиста процесія виносу Хреста Господнього через північні врата вівтаря на середину храму. Коли церковний клір співає «Кресту Твоему поклоняемся, Владыко, и Святое Воскресение Твое славим» священнослужителі разом із вірними триразово поклоняються Чесному Древу.

Ще однією особливістю даного богослужіння є помазання вірян єлеєм, воно відбувається після виносу та поклоніння Чесному Хресту, а не так, як завжди, на полієлеї.

Відео дня

Однак самих тільки знань про літургічні особливості богослужіння неділі Хрестопоклоної замало.

Господь прийняв смерть за нас і в «єдиному тілі примирив нас з Богом посередництвом Хреста, убивши ворожнечу на ньому» (Єф. 2:16). Тому саме у Великий піст Церква пропонує нам згадати Голгофу, поклонитися Хресту, на якому Христос прийняв смерть заради нашого життя.

Православіє в Україні