Організаторам, учасникам та гостям
ІІІ Міжнародної студентської конференції
«Студентська наука в духовній школі»

Ваше Високопреосвященство! Дорогий Владико Ректор!
Всечесні отці, брати і сестри!

Сьогодні Київська духовна академія проводить традиційну студентську конференцію, яка збирає в стінах древньої Києво-Печерської Лаври викладачів і студентів духовних шкіл не лише з України, але й з інших країн. Ця конференція є доброю нагодою поділитися зі своїми колегами та ровесниками першими здобутками в сфері самостійної дослідницької роботи, знайти однодумців та друзів.

Відео дня

Цього року ми відзначаємо 245 років з дня народження та 175 років з дня смерті Київського митрополита Євгенія (Болховітінова). Цей відомий ієрарх був не тільки видатним церковним діячем, але й талановитим вченим. Його праці в галузі історії та археології суттєво вплинули на розвиток вітчизняної науки.

Митрополит Євгеній під час свого служіння на Київській кафедрі з особливою увагою ставився до Київської духовної академії. Він був справжнім покровителем студентської науки. Владика Євгеній заохочував студентів вивчати власну історію та культуру, досліджувати та відкривати для себе незвідані наукові горизонти. З його ініціативи в Академії було запроваджено спеціальну премію за студентські роботи з церковної історії та археології. Ця премія існувала і після смерті владики. Для багатьох відомих вчених вона стала своєрідною путівкою в наукове життя.

Згадуючи сьогодні митрополита Євгенія, закликаю викладачів і студентів Київських духовних шкіл втілювати в життя його заповіти.

Вивчайте власну історію, будьте гідними наших видатних попередників.

Прикликаю на Ваші труди Боже благословення!

† ВОЛОДИМИР
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ