Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил представить 14 березня в храмі Христа Спасителя свою книгу "Таємниця покаяння. Великопісні проповіді (2001-2011)".
У ній містяться проповіді, пов`язані з Великим постом, коли молитовно-аскетичний подвиг є найсуворішим. Основні теми книги - стриманість, покаяння, молитва і милосердя.
Як пише в передмові предстоятель, Великий пост призначений для того, щоб людина, "яка у сучасному складному світі повсякденних справ, турбот і обов`язків, могла хоча б на час призупинити свій життєвий біг, подивитися на те, що з нею відбувається, який внутрішній стан її душі, чи йде вона на Небо, або топчеться на місці, а може, й сповзає в безодню тих чи інших вад, не маючи сил вирватися з полону гріховних звичок".
"Великий піст - це школа християнського життя, школа глибокої внутрішньої роботи над самим собою, це уроки самообмеження, це жертва, яку кожен може принести Богу як свого роду десятину року", - підкреслив він.
Патріарх Кирил розповів, що задум цієї книги склався у нього давно.
"Починаючи з 1975 року я проповідував за ранковими та вечірніми богослужіннями першої седмиці Великого посту, вбудовуючи по можливості проповіді в тематичні цикли. Велика частина з них не була записана на магнітофон і нині втрачена. З того, що збереглося, для цієї збірки відібрано проповіді, які були виголошені вже в новому, XXI столітті ", - сказано в передмові.
Pravoslavie.ru