83,5% українців за віросповіданням відносять себе до Православ`я. Протестанти, лютерани, п`ятидесятники, адвентисти, баптисти та інші православні секти набирають всього близько 3% прихильників. Про це стало відомо під час прес-конференції соціолога, засновника групи компаній "Research & Branding Group" Євгена Копатька на тему: "Суспільство і Церква: релігійна самоідентифікація українців".

При цьому, з них просто православними вважають себе 39,7% опитаних, чітко відносять себе до УПЦ МП - 27,8%, і ще 14,3% називають себе прихожанами УПЦ КП.

В цілому, 52% респондентів виступають за передачу Церкві колишнього церковного майна, яке належить зараз державі і музеям. 19,1% українців заявили, що їм це питання байдуже, 10,1% не змогли відповісти, і лише 18,8% відповіли «проти». Однак 61% опитаних вважає таку передачу відновленням історичної справедливості.

Відео дня

Своїм духовним лідером вважають: 17,3% опитаних - Блаженнійшого Митрополита Володимира (УПЦ МП), 8,1% - Патріарха Кирила (МП) і тільки 5% українців назвали таким Патріарха Філарета.

Також 59% українців вважають питання пошуку шляхів вирішення церковного розколу і протистояння Українського православ`я - виключно внутрішньоцерковним питанням, при цьому 30% не змогли дати відповідь на поставлене питання.

Лише 11% українців вважають, що припустимо втручання влади в питання подолання розколу в Українській православній церкви, який, на думку 67% респондентів, був викликаний саме спробами використати церкву в політичних і корисливих цілях на початку 90-х років, коли і виникла ідея створення УПЦ КП.

Радіо-Ера