10 березня 2012, напередодні 2-го тижня Великого посту, Святійший патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив всенічне бдіння в Стефано-Махрищському ставропігійному монастирі. Після закінчення богослужіння предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих з проповіддю, в якій приділив особливу увагу значенню молитви.

«Як окрема людина, - зазначив предстоятель, - так і цілі суспільства, країни, народи проходять в життя через випробування, через скорботи, які іноді забирають у людей величезна кількість сил і фізичних, і духовних. Не всі ці випробування закінчуються добром: і з вітчизняної історії ми знаємо, що багато з них приводили до трагедій для народу і для країни. Для того щоб уникнути цих трагедій, ми повинні, по-перше, молитися про країну нашу, про народ, про владу та воїнство, міцно сподіваючись на волю Божу. І ця молитва повинна особливим чином підноситися в наших святих обителях. Головний подвиг, який несуть ченці є молитва, молитва за весь світ, молитва за Батьківщину, за Церкву свою, за тих, хто приходить в обитель, хто просить цих молитов, за самих себе.

«Сила молитви, - підкреслив Святіший патріарх, - здатна зрушувати гори. Для людей невіруючих і малоцерковних це незрозуміло. Але весь історичний духовний досвід Церкви вчить, що молитва є справжня, реальна сила, здатна змінювати життя, здатна творити чудеса. А хіба не дивом є зміна життя людини - корінна, радикальна зміна, коли невіруючий стає віруючим, коли людина, яка не усвідомлювала гріх, раптом починає його усвідомлювати і розуміти, що далі так жити неможливо, коли вона силою молитви скидає з себе гріховний тягар і знаходить нові сили і нове життя? І чим більше людей переживають радість і силу молитви, близькість до Бога, тим світлішим, яскравішим, добрішими стає життя».

Відео дня

Патріархія.ru