У Руській Православній Церкві не виключають, що учасниці групи «Pussy Riot», які виконали «панк-молебень» в храмі Христа Спасителя, можуть бути випущені з СІЗО до рішення суду з їхньої справи. Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ Московського Патріархату.

«Церква завжди готова проявити милосердя, навіть якщо виступаючі проти неї «не відають, що коять». Особисто я не бачу причин для утримання цих жінок під вартою, але головне, щоб все проходило в рамках закону. Крім того, офіційні представники Церкви вже не раз говорили, що не підтримують ідею реального терміну ув`язнення з цієї справи, але закликають до громадського осуду і визнання злочином. Можу лише підтвердити зараз цю позицію», - заявив в середу голова Синодального інформаційного відділу Володимир ЛЕГОЙДА.

Водночас він закликав «не приписувати Церкви адміністративно-правові функції» - за його словами, «Церква не має права безпосередньо втручатися в діяльність правоохоронних органів, які ведуть серйозну, сумлінну роботу з цієї справи».

Відео дня

«Церква у всі часи закликала до милосердя. І ця ситуація не є винятком. Але давайте не будемо забувати і про інше: за час, що минув після блюзнірського і мерзенного вчинку, дівчини, що його вчинили, не висловили навіть натяку на каяття. Їх численні інтерв`ю та коментарі у ЗМІ, а також записи в блогах, свідчать про повну упевненість в правильності і мало не праведності своїх дій. Мені здається, це той випадок, коли наслідки гірше самого вчинку», - вважає В.ЛЕГОЙДА.

За його словами, якщо учасниці «Pussy Riot» відчують почуття провини за вчинені дії, образливі для віруючих, Церква з радістю прийме їх каяття, про яке нині моляться тисячі віруючих людей.

«Не виключаю, що варто тільки дівчатам висловити бажання, і до них прийде священик, готовий прийняти їх сповідь або просто поговорити. Головне, щоб вони не зробили і з цього черговий перформанс», - зазначив представник Московського Патріархату.

В.ЛЕГОЙДА прокоментував і відкритий лист Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, що розповсюджується в блогах, з проханням про клопотання щодо затриманих учасниць панк-групи. За його словами, цей лист свідчить про те, що у частини суспільства складається помилкова думка - що нібито «дівчат тримають під вартою за наполяганням Церкви - це, звичайно, не так».

«Крім того, увага ЗМІ та громадськості, схоже, прикута до постаті дівчат, деякі з яких є мамами маленьких дітей. Учасниці акції, мабуть, самі не до кінця усвідомили вагу того, що вони натворили, викликають у багатьох співчуття. Те, що наше суспільство, при болі знедолених почуттів, здатне на жаль і прощення, безумовно, добре. Але чому ж спільнота не задається питанням, хто стоїть за всім цим? Чому ми не обговорюємо сам факт цього жахливого вчинку, який не є «безневинною витівкою» і не має ніякого відношення ні до свободи слова, ні до прав людини, ні до інших демократичних цінностей. Якщо тільки такою не стала свобода від совісті», - заявив представник Церкви.

На його думку, реакція на ситуацію навколо «Pussy Riot» є і певним тестом для суспільства на «громадянську зрілість» - виявиться здатне суспільство висловити протест у тому числі і проти публічного блюзнірства, образи релігійних почуттів людей, що складають значну його частину.

Крім того, В.ЛЕГОЙДА висловив розчарування відсутністю реакції професійного журналістського співтовариства на поведінку своїх колег, які «випадково» опинилися в храмі в цей час і «експромтом» підготували тексти та фотоматеріали.

Представник Церкви зауважив, що «навіть більшовики свого часу не дозволяли собі того святотатства, яке було проявлено в рамках «панк-молебню»:« богоборці радянських часів принаймні виводили віруючих з храму, перш ніж спробувати його зруйнувати, осквернити. Недавня ж «акція протесту» відбулася в діючому храмі, на очах у віруючих», - заявив В.ЛЕГОЙДА.