Католикос-Патріарх Грузії, Архієпископ Мцхета-Тбілісі і митрополит Піцунди і Цхум-Абхазеті, Святіший і Блаженніший Ілля II проповідував про значення автокефалії Грузинської Православної Церкви. Як зазначив Святіший, Антіохійський церковний собор у 5-му столітті наділив Грузинську Церкву свободою і автокефалією, з чим протягом дуже багатьох років не міг змиритися Константинополь.

«Константинополь уважав і вважає, що автокефалією може наділяти тільки Вселенська церковна рада або Вселенський Патріарх. Це непорозуміння тривало 1500 років. У нас було кілька зустрічей, але одностайності ми не досягли. Вони знову пропонували нам не варити і освячувати миро в Грузії, а брати у них, з чим ми не погодилися.

В угоді до сих пір це питання записане так, що людині не розібратися - миро залишається згідно традиції. Що мається на увазі під цією традицією - ніхто достеменно не знає. Будучи незгодним, я сказав їм, що ми 1500 років були без вас і зараз будемо, але перед від`їздом мені, коли я вже стояв біля трапу літака, потелефонував Константинопольський Патріарх і сказав, що змінив рішення. Вони визнали нашу автокефалію і звання Патріарха», - зазначив Святіший і зробив висновок, що це сталося саме напередодні Торжества Православ`я.

Відео дня

За словами Патріарха, не будь автокефалії, в Грузії не було б нічого національного - ні рукописів, ні храмів. «Ми повинні кожен день міркувати про це і задуматися не тільки про те, що дає нам Грузія, а й про те, що ми робимо для неї. Думаю, як і Господь, Батьківщина теж одна. Настане і день нашого щастя, коли, виїхавші закордон, грузини повернуться, повернуться Абхазія і Самачабло; буде єдина паства і наш господь Ісус Христос буде єдиним пастухом», - зазначив Патріарх. Про це християнський портал КІРІОС повідомляє, посилаючись на apsny.ge.

По завершенні проповіді Святіший привітав Цуртавского єпископа Якова з 50-річчям, а також нагородив протоієрея Адама Ахалкаці правом носіння другого хреста, а ігумену Даніелу Цуладзе і протоієрею Нодару Катамадзе подарував хрести з прикрасами.

Кіріос