Керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан прокоментував заяви щодо можливої загрози втрати Українською Православною Церквою своєї незалежності в управлінні.

Щоб запобігти можливим непорозумінням та помилковим тлумаченням подій, які відбуваються у нашій Церкві, хочу заявити наступне. Рішення про створення Комісії з вивчення змін та доповнень до Статуту про управління УПЦ було прийнято Собором Єпископів, який відбувся у Києві 8 липня 2011 року. Це рішення було пов’язано з тим, що під час роботи Собору його учасниками було висловлено чимало побажань щодо Статуту. Саме для того, щоб зібрати усі ці побажання, проаналізувати їх та випрацювати обґрунтовані пропозиції щодо можливого вдосконалення діючого Статуту про управління УПЦ і було вирішено створити спеціальну Комісію на чолі з митрополитом Донецьким і Маріупольським Іларіоном.

 

Відео дня

26 січня 2012 року Священний Синод Української Православної Церкви затвердив персональний склад цієї комісії. Однак, на сьогодні Комісія ще не провела жодного засідання, тому говорити про її рішення передчасно. Тим більше, дослухатися до «прогнозів», які виходять від людей, що відійшли від нашої Церкви, а також упереджено відносяться до неї.

Як бачимо, створення Комісії є результатом соборного обговорення актуальних проблем церковного життя. І Собор, створюючи цю Комісію, висловив сподівання, що її робота буде проходити в дусі братської дискусії. Сьогодні усі архіпастирі, священики та миряни нашої Церкви можуть направити на адресу Комісії свої побажання, щодо можливих змін та доповнень до Статуту. Усі пропозиції, які сформулює Комісія, будуть запропоновані для загальноцерковного обговорення. Крім того, слід пам’ятати, що сама по собі Комісія не може змінити Статут. Їй доручено лише сформулювати проект можливих змін та доповнень. Рішення ж щодо Статуту може прийняти лише Собор Єпископів Української Православної Церкви. Отже, на шляху до корегування Статуту ми маємо пройти кілька етапів. І Священноначалля зацікавлене в тому, щоб увесь процес був максимально прозорим для членів Церкви.

Більше того,Собор Української Православної Церкви, в якому 8 липня 2011 у м. Києві брали участь архієреї, духовенство і миряни з усіх єпархій нашої Церкви,у своїй Ухвалі в пункті 13 прямо заявив про те, що «статус Української Православної Церкви як незалежної в управлінні самокерованої Церкви з правами широкої автономії, наданий Томосом Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Олексія ІІ 27 жовтня 1990 року та затверджений Помісним Собором Руської Православної Церкви 28 січня 2009 року, на сьогодні є оптимальним ….надає можливість (Українській Православній Церкві) нести своє спасенне служіння… є запорукою збереження її внутрішньої єдності та фундаментом для відновлення єдності українського Православ’я».

Окрім того, Патріарх Московський Кирил, під час своїх візитів до України неодноразово підтверджував, що «Украинская Православная Церковь является самостоятельной, во главе Церкви — ее Предстоятель, Блаженнейший Митрополит Владимир, и Синод, который без всякого вмешательства Москвы решает все вопросы церковной жизни».

З огляду на це, на сьогоднішній день немає підстав вірити людям, які відійшли від нашої Церкви й вороже налаштовані до нас. Як керуючий справами Української Православної Церкви, закликаю вірних Української Православної Церкви зберігати спокій та не піддаватися на провокації.

Сьогодні, у дні Великого Посту, ми маємо підсилити свої молитви за здоров’я Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира. Вірю, що Господь, прийме наші молитви і не залишить нашу Церкву без Своєї благодатної підтримки», - сказав наостанок владика Митрофан.