У Руській Православній Церкві закликають владу взяти за основу політики заповіт Олександра III своєму синові - майбутньому імператору Миколі II. Про це заявив на першому засіданні експертної ради при спікері Держдуми голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату (ВЗЦЗ МП) митрополит Волоколамський Іларіон.
"У політиці зовнішній тримайся незалежної позиції. Пам`ятай, у Росії немає друзів. Нашої величності бояться. Уникай воєн. В політиці внутрішній насамперед покровительствуй Церкві. Вона не раз рятувала Росію в час біди. Зміцнюй сім`ю, тому що вона - основа держави", - cказав представник РПЦ.
На думку митрополита Іларіона, ці прості істини, які до нас дійшли "від одного з найвидатніших правителів нашої держави, можуть служити основними векторами і зовнішньої, і внутрішньої політики Росії".
"Останні події показали, що у наших людей існують певні протестні настрої, і вони народилися не на порожньому місці: дійсно, є економічні проблеми, існує розшарування між багатими і бідними, дуже високий рівень корупції. І своє справедливе невдоволення люди висловлюють, у тому числі виходячи на мітинги ", - констатував митрополит Іларіон, який підкреслив, що жодна країна, в тому числі Росія, не застрахована від такого роду зовнішніх впливів, як сьогодні на Близькому Сході і Північній Африці, в результаті яких в країнах цих регіонів відбувається зміна режимів.
Для того щоб їм протистояти, потрібно перш за все думати про консолідацію суспільства, вважає митрополит Іларіон.
Він також вказав на те, що опора на традиційні моральні, в тому числі релігійні цінності, опора на сім`ю "повинні бути запорукою здорового - еволюційного, а не революційного - розвитку держави".
"В цьому, звичайно, велике значення має і Державна Дума, і весь законотворчий процес. Закони не беруться" зі стелі": вони грунтуються на певній моральній парадигмі, на певній ідеології. І якщо в закони закладається така, наприклад, міна уповільненої дії, як підтримка абортів і руйнування сім`ї, то ці закони будуть сприяти в решті решт вимиранню населення і розпаду держави ", - заявив представник Церкви.
NEWSru.