Голова Синодального інформаційного відділу РПЦ Володимир ЛЕГОЙДА вважає проект будівництва 200 храмів у Москві стратегічно важливим для вітчизняної історії.

«Я не готовий сказати, де зараз відбувається велика політика. Але я точно знаю, де зараз у Москві відбувається велика історія. У рамках програми будівництва 200 храмів», - сказав В.ЛЕГОЙДА на прес-конференції в п`ятницю в прес-центрі газети «Аргументи тижня».

«Підуть політичні партії, з`являться нові. Підуть політичні лідери, з`являться нові. Зміняться наші уявлення про те, що таке найбільш належні для нас демократичні інститути. А храми залишаться в житті людини», - вважає представник Руської Православної Церкви.

Відео дня

Визнаючи, що головне для людей, що приходять до храму, - це молитва, В.ЛЕГОЙДА разом з тим підкреслив, що сьогодні храми також украй важливі для Москви в естетичному і соціальному плані.

Голова СІНФО нагадав про рішення патріарха Кирила ввести в кожній парафії обов`язкових штатних співробітників - соціального працівника, катехити та спеціаліста по роботі з молоддю. Соціальна робота при кожній парафії буде організовуватися так, «щоб активні прихожани визначали, хто в районі, до якого належить храм, потребує допомоги. І щоби ця допомога надавалася».

Крім того, відповідаючи на запитання, з чого краще почати розмову про необхідність участі в проекті будівництва 200 храмів у Москві з невіруючою людиною, голова Синодального інформаційного відділу порадив зробити упор на естетичний аргумент.

«Крім релігійного призначення, яке для нас є головним, храми є і частиною естетичного вигляду міста. Адже подивіться: що сьогодні є архітектурною домінантою сучасного міста (і Москва не є винятком). Це або торговий центр, або бізнес-центр », - зазначив В.ЛЕГОЙДА.

Таким чином, за його словами, для людини, до релігії байдужого, храм може стати привабливою частиною місцевого ландшафту.

У той же час представник Московського Патріархату підкреслив неприпустимість наполегливості в подібних питаннях. На його думку, першочергове завдання організаторів проекту - проінформувати москвичів про можливість участі і підтримки будівництва нових храмів, оскільки «багато людей хочуть допомогти, але не знають як».

«Наше завдання - донести все це до поштової скриньки. Але до серця доносить Господь», - підсумував сказане голова СІНФО.

Православие.Ru