3 березня 2012 року, в день святкування 400-річчя преставлення священномученика Єрмогена, патріарха Московського і всієї Росії, Святіший патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив церемонію закладення пам`ятника святителю Єрмогену в Олександрівському саду біля стін Московського Кремля.

У церемонії взяли участь представники єпископату та духовенства Руської Православної Церкви, що співслужили Його Святості в цей день за Божественною літургією в Патріаршому Успенському соборі, жителі Москви та гості столиці.

На місці, де буде встановлено монумент, Святіший патріарх підніс молитви про благополучний початок спорудження пам`ятника і звершив освячення закладного каменя, напис на якому говорить: «Цей камінь закладений Святішим патріархом Московським і всієї Русі Кирилом у підмурок пам`ятника священномученику Єрмогену, патріарху Московському і всієї Русі, у рік 400-річчя його мученицької кончини. 3 березня 2012 року».

Відео дня

Потім предстоятель Руської Церкви звернувся до учасників церемонії з Первосвятительським словом і повідомив про початок конкурсу на кращий проект пам`ятника патріарху Єрмогену.

Рішення про створення пам`ятника священномученику Єрмогену було прийнято в 1913 році, коли він був прославлений у лику святих. Монумент передбачалося встановити біля стін Московського Кремля, де зараз знаходиться мавзолей; однак подальші історичні події перешкодили втіленню в життя цього задуму. З 1990-х років питання про встановлення пам`ятника священномученику Єрмогену ставилося перед владою, однак відповідного дозволу отримано не було. Напередодні святкування 400-річчя преставлення святителя Єрмогена Святіший патріарх Кирил звернувся до керівництва країни з проханням задовольнити побажання віруючих встановити пам`ятник патріарху-мученику. Монумент буде встановлено в Олександрівському саду біля стін Московського Кремля, неподалік від місця мученицької кончини святителя.

Patriarchia.ru