Портал «Релігія в Україні» звертає увагу на те, що на провідних інтернет-ресурсах Української православної церкви (Московський патріархат) поступово вводяться обмеження на висвітлення позиції предстоятеля УПЦ митрополита Володимира щодо ситуації в Церкві.

Зокрема, видання наголошує на тому, що нещодавно із сайту УПЦ «Православіє в Україні» була видалена новина з фрагментами інтерв`ю митрополита Володимира, яке він дав газеті «Дзеркало тижня». Замість нього тепер залишилась порожня сторінка. Крім того, за інформацією видання, з офіційного сайту УПЦ знято банер з посиланням на сторінку, де зібрана інформація про стан здоров`я митрополита Володимира, зокрема про його активність.

У соціальній мережі Facebook директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський відзначає: «Натомість тепер всюди інформація про життя та діяльність владики Павла. Все пливе і змінюється».

Відео дня

Прес-секретар предстоятеля, головний редактор офіційного сайту УПЦ та шеф-редактор інтернет-видання «Православіє в Україні», протоієрей Георгій Коваленко, у коментарі «Телекритиці» назвав припущення порталу «Релігія в Україні» нісенітницею. За його словами, цензури на слова предстоятеля на сайті немає, а інтерв`ю митрополита Володимира було зняте із сайту через те, що воно не узгоджувалося з митрополитом і його помічниками та готувалося не за правилами прес-служби.

«На офіційному сайті мають бути тільки офіційні інтерв`ю. Однак під час інтерв`ю митрополита "Дзеркалу тижня" ані я, ані секретар предстоятеля владика Олександр не були присутні. Ми про нього дізнались лише тоді, коли воно вже було опубліковане. Це інтерв`ю було, однак його текст не погоджувався ані з Блаженнішим, ані з його помічниками, - сказав він, - "Дзеркало тижня" - високопрофесійна газета, і ми не проти того, що вони опублікували це інтерв`ю. Але фактично воно роблене не за тими правилами, які в нас прийняті. Тому я зняв із сайту цей матеріал. Такою є наша редакційна політика. Те, що я чув власними вухами та бачив на власні очі, буде у нас публікуватись, інша праця журналістів нехай публікується на їхніх сайтах».

Протоієрей Георгій Коваленко наголосив, що при розміщенні матеріалів на сайтах він завжди керувався такою редакційною політикою: «Перед інтерв`ю з Блаженнішим до мене приходили запитання, далі ми з ним заздалегідь проговорювали ці питання, потім мої люди розшифровували, погоджували ці слова з Блаженнішим. У нас була своя система, за якою ми завжди працювали. Це інтерв`ю зроблене не за цією системою, а в напівдетективному жанрі. Коли інтерв`ю брали телеканали на вулиці у Блаженнішого, ми так само ними не займались. Я як редактор не зобов`язаний ставити це чуже інтерв`ю собі на сайт. До того ж, у той самий день ми поставили відео та проповідь Блаженнішого. Ми маємо робити пастирську справу, а геополітика чи довкола церковна політика - це не наша справа».

Нагадаємо, 21 лютого синод УПЦ на своєму засіданні, призначеному одеським митрополитом Агафангелом, звільнив секретаря митрополита Володимира архієпископа Олександра (Драбинко), вікарія Київської митрополії, з посади голови відділу зовнішніх церковних зв`язків Української православної церкви та з посади головного редактора офіційного сайту УПЦ, а також виключив його зі складу постійних членів синоду УПЦ.

Частина експертів вважають, що ці дії синоду спрямовано на послаблення впливу людей митрополита, та називають їх перемогою «промосковської партії» в УПЦ, за якою стоїть «тверда рука патріарха Кирила». Митрополит Володимир поки що рішення синоду не підписав.

Після цих подій 24 лютого предстоятель УПЦ митрополит Володимир, який уже тривалий час перебуває в лікарні, дав інтерв`ю «Дзеркалу тижня», у якому прокоментував засідання синоду.

 

«Телекритика»