У Московському патріархаті вважають штучним ажіотаж навколо можливої автокефалії Української православної церкви. Про це пише глава синодального Інформаційного відділу РПЦ Володимир Легойда у статті, опублікованій в журналі «Огонек».

«На жаль, в наявності тенденція перебільшувати небезпеку поділу Руської та Української церков, причому, на мій погляд, безпідставна. Думка, що священнослужителі старшого покоління жорстко орієнтовані на Москву, а молодші жадають автокефалії і максимальної дистанції з Московським патріархатом, теж сумнівно», - пише глава синодального Інформаційного відділу Володимир Легойда у статті, опублікованій в понеділок в журналі «Огонек».

Як приклад він наводить недавнє інтерв`ю секретаря предстоятеля УПЦ архієпископа Олександра (Драбинко), який «вважається одним з лідерів проукраїнського руху».

Відео дня

Легойда процитував архієпископа Олександра, який сказав: «У нас одна Церква - Російська православна. УПЦ є частиною Московського патріархату, її самокерованої частиною, і ніяких претензій з боку РПЦ з приводу того, що відбувається в УПЦ, немає».

«На моє глибоке переконання, справжня загроза в україно-російських питаннях (у тому числі й церковних) криється не в різноманітті думок, а в так званій псевдоаналітиці, яка, на жаль, присутня на сторінках видань і в висловлюваннях офіційних представників, політиків», - заявив представник РПЦ.

Він застеріг від «поспішних, емоційних висловлювань, кинутих зопалу, від псевдоправдивих теорій, побудованих на псевдо аналізі», нагадавши про досвід 1992 року, «коли підміна віри політиканством привела до розколу в Українській церкві».

Як повідомлялось, глава УПЦ митрополит Володимир вважає, що Українській православній церкві зараз не потрібна автокефалія, хоча церква не вважає цю тему забороненою для обговорення.

Нагадаємо, митрополит Володимир зараз перебуває у лікарні.

Після погіршення його стану здоров`я в УПЦ відбуваються міжусобні протиріччя між представниками проросійської та проукраїнської груп. Зокрема, під час останнього засіданні Священного Синоду УПЦ, яке напередодні скасував глава церкви, під головуванням митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела був звільнений голова відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ архієпископ Олександр (Драбинко), наближений до митрополита Володимира.

Український тиждень