Патріарх Московський і всієї Русі Кирил у дні Великого посту порівняв гріховні способи досягнення успіху - брехню та наклеп - з алкоголем і наркотиками: і ті й інші дають людині хибне уявлення про його добробут, повідомляє РИА Новости.

Патріарх Кирил у середу у своїй проповіді після першої в цьому році літургії Передосвячених дарів у храмі Христа Спасителя в Москві наголосив, що нерідко людина вдається до брехні, щоб досягати "скороминущих швидкоплинних цілей", наприклад, перемогти конкурента або забезпечити собі кар`єру.

Створюється враження, що гріх допомагає насолоджуватися життям, досягати своїх цілей. Але використання гріха ... можна порівняти з вживанням алкоголю та наркотиків, адже і те, і інше так само виробляє помилкове враження досягнення якихось цілей - радості, заспокоєння, комфорту, благополуччя, - сказав патріарх Кирил у проповіді після літургії.

Відео дня

Він зазначив, що неможливо досягти щастя й благополуччя за допомогою гріха, так як це суперечить Божому задуму.

"Ця найбільша аксіома повинна увійти в нашу свідомість людей брехливих, що втратили здатність розрізняти, де добро, а де зло, зраду називають свободою вибору, наклеп - правдою, брехню - істиною", - додав предстоятель РПЦ.

За словами патріарха Кирила, брехня й наклеп присутня як в особистому житті людини, так і в житті суспільства.

Ми сьогодні переживаємо особливий час у житті нашої Вітчизни, важкі передвиборні дні, і як журиться серце від цього потоку брехні, наклепів, лицемірства, підтасовування фактів, забуття історичного досвіду. Здається, що ж потрібно ще нашому народу відчути, які муки понести, щоб історичний досвід увійшов в плоть і кров. Так ні ж - кожне наступне покоління живе й діє так, як ніби не було горя, страждань поколінь попередніх, - заявив патріарх.

Він пояснив, що навів цей приклад тому, "що він зараз лежить на поверхні", так як усі знають, "що відбувається в суспільному просторі", але подібне може відноситися й до особистого життя людини.

Літургія Напередосвячених дарів - особливе богослужіння, тому що під час Великого посту з понеділка по п`ятницю в храмах не здійснюється Божественна літургія - головне богослужіння, під час якого готується причастя для віруючих. Саме тому в період посту щотижня по середах і п`ятницях служиться літургія Передосвячених дарів - заздалегідь освячених хліба й вина.