Патріарх Московський і всієї Русі Кирил у четвер освятить місце закладки храму в ім`я священномученика патріарха Московського Гермогена (Єрмогена); будівля буде зведена на Осінній вулиці за програмою будівництва 200 храмів у Москві, повідомляє РИА Новости з посиланням на прес-службу предстоятеля.

Руська православна церква відзначає 1 березня цього року 400-річчя з дня мученицької кончини патріарха Гермогена, що постраждав за віру й Батьківщину. Роки його патріаршества (1606-1612) припали на один з найстрашніших у російській історії періодів - Смути, псевдоцарів, зрад, інтервенцій, масових народних хвилювань.

Патріарх безстрашно й невпинно боровся за політичну й релігійну незалежність держави, всіма силами прагнув підтримувати владу і порядок серед населення законного монарха (у той час Василя Шуйського) .

Відео дня

У 1610 році бояри-змовники скинули Шуйського, запросили на російський престол польського королевича і впустили польське військо в Москву. Тоді патріарх Гермоген у проповідях та письмових відозвах до москвичів, нижегородців, жителів володимиро-суздальських земель став гаряче закликати народ встати на захист православ`я і вигнати загарбників з Москви. Він відмовився благословити на московське царство польського царевича Владислава Сигизмундовича, як того вимагали від первосвятителя бояри. За це патріарха ув`язнили в Чудов монастир, де через дев`ять місяців він помер від голоду й спраги.

Його мужні заклики надихнули народне ополчення Мініна і Пожарського, яке звільнило Москву від іноземних інтервентів у 1612 році, і стало кінцем Смути початку XVII століття.

Тіло патріарха Гермогена було з належною честю поховане в Чудовому монастирі, а в 1654 році його нетлінні мощі перенесли до Успенського собору Московського Кремля. У 1913 році РПЦ прославила патріарха Гермогена у лику святих.