27 лютого у православних та греко-католиків розпочався Великий піст. Він триватиме сім тижнів до Великодня, який цього року святкуватимемо 15 квітня.

У перші два дні посту і в Страсну П`ятницю рекомендується утриматися від їжі, а решту часу дотримуватися помірності в їжі – обходитися без м`яса, яєць і молочних продуктів.

Для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних і жінок, що годують немовлят, а також мандрівників, військових і ув`язнених піст може бути не таким суворим. Дітям, зазвичай, рекомендують утриматися від солодощів.

Відео дня

Як правило, обмеження залежать від способу життя, роботи, стану здоров`я. Благословення на особливості вживання їжі в пост християни беруть у священика.

Богослови підкреслюють, що у Великий піст не стільки потрібно обмежувати себе в їжі, скільки перебувати у духовному зосередженні. У цей період віруючі присвячують вільний час пізнанню Творця, розмірковуванням про сенс життя, про душу, про добро і зло. Церква закликає зосередитися на своєму внутрішньому стані, боротися з проявами гніву, образи, засудження.