Патріарх Московський і всієї Русі Кирил в Прощену неділю попросив у всіх пробачення й закликав інших наслідувати цьому прикладу.

"Усвідомлюю, що, як патріарх теж можу когось образити - словом і, можливо, деякою неувагою, тому що від патріарха багато хто чекає уваги, але не завжди вистачає сил, а іноді й розуміння зробити так, як було б правильно", - сказав патріарх під час вчинення вечірні з чином прощення в храмі Христа Спасителя.

"Кожна людина несе на собі печатку недосконалості, і я в повній мірі усвідомлюю, що не завжди, може бути, мої слова й дії всіх радують. І сьогодні, усвідомлюючи цю провину перед багатьма, я прошу у всіх вас вибачення. Благословіть і простіть мене отці, брати й сестри", - зазначив він.

Відео дня

За словами предстоятеля, кожна людина проходить через конфлікти, скорботи, у кожного бувають якісь непорозуміння з оточуючими в родині, на роботі або серед друзів.

"Так чи інакше, конфлікти постійно присутні в нашому житті, і саме з конфліктами пов`язано те, що ми називаємо нещастям, бо нерідко вони переростають у сварки, супроводжуються ненавистю, злобою, що часом доводить людей до крайності", - констатував патріарх Кирил.

Він зазначив, що подібно фізичного бруду, обтяжуючого тіло, гріхи обтяжують духовне тіло - душу, "і немає іншого способу скинути із себе важкий вантаж гріха, як пробачити нашим ближнім їхні гріхи".

Патріарх нагадав слова з Євангелія від Матвія: "Якщо прощаєте людям гріхи їхні, то й Отець ваш Небесний простить вам".

"Слова Божі вимагають від нас мужньої відповіді, вимагають внутрішньої сили. Багато з тих, хто вважає себе сильними, не здатні на цей крок. Церква пропонує сьогодні всім - і сильним і слабким, і правим і винним - примиритися один з одним, відновити ті відносини, які дають радість, спокій, мир. Не випадково Великий піст починається чином прощення", - підкреслив він.

Подробности