25 лютого 2012, у свято Іверської ікони Божої Матері та день пам`яті святителя Алексія, митрополита Московського, всієї Росії чудотворця, після закінчення Божественної літургії в Богоявленському кафедральному соборі м. Москви Святіший патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив літію біля гробниці приснопам`ятного Святішого патріарха Алексія II в Благовіщенському приділі собору.

Після закінчення заупокійного богослужіння Святійший патріарх Кирил звернувся до присутніх з коротким словом:

«Всіх вас, дорогі владики, отці, браття й сестри, матушки ігумені, серцево дякую за молитву про спочилого пріснопам`ятного Святішого патріарха Алексія. Господь судив йому нести жереб патріаршого служіння у важкий, переломний час, коли, з одного боку, були виявлені великі милості Божі нашому народу та нашій Церкві, а з іншого - багато було й труднощів, і скорбот, і зневаги, так само як, може бути, і в часи святителя Алексія. І Святіший Патріарх проніс цей жереб свого служіння, залишивши світлу пам`ять у всіх нас, в наших серцях і в наших молитвах.

Відео дня

Дякую вам сьогодні за те, що ви зібралися біля могили нашого Першосвятителя та піднесли про нього від серця свого молитви до Господа, бо віримо, що цими молитвами й прихиляється милість Всемилостивого Отця нашого Небесного кожному, хто переступає поріг фізичного життя та входить в життя майбутнього віку.

Ми молилися за те, щоб Господь сотворив в серцях наших вічну молитовну пам`ять про Святійшого патріарха Алексія, і віримо, що так і буде: в Церкві буде зберігатися молитовна пам`ять про Первосвятителя, який подвигом життя свойого засвідчив вірність Христу та Його Церкві. Амінь».

Patriarchia.ru