Ситуація в Сирії стала основною темою засідання міжрелігійної ради Близького Сходу й Північної Африки, організованого за сприяння Всесвітньої конференції «Релігії за мир» (ВКРМ) яка пройшла в місті Ларнака на острові Кіпр, повідомляє ПРАВМІР.

Генеральний секретар ВКРМ Вільям ВЕНДЛІ, відкриваючи засідання, закликав зробити все можливе для припинення війни й кровопролиття в Сирії. Він особливо підкреслив важливість участі представника Руської Православної Церкви на цьому форумі.

Диякон Димитрій САФОНОВ, який представляв на засіданні РПЦ, у своєму виступі зазначив, що Російська Православна Церква уважно ставиться до подій, що відбуваються на Близькому Сході, не втручається в питання внутрішнього політичного устрою цієї держави, але вважає, що будь-які реформи повинні відбуватися з ініціативи самого народу, у його інтересах і тільки за допомогою мирного діалогу.

Відео дня

Висловлюючи позицію Антіохійської Православної церкви, єпископ Піргскій Ілля підкреслив, що церква перебуває над конфліктом і не підтримує жодну зі сторін.

Учасники засідання, більшість з яких представляли мусульманські та християнські громади Сирії, прийняли Декларацію, що виражає їх відношення до кризи.

У тексті документа засуджується будь-який прояв насильства з обох сторін, а також військового вирішення конфлікту, яке, на думку учасників засідання, тільки погіршить ситуацію.

Також у документі міститься заклик випустити з ув`язнення тих, хто потрапив до в`язниці за свої переконання.

Підкреслюється, що сирійський криза - внутрішня справа Сирії. У документі заперечується будь-яка дискримінація сирійських громадян за ознакою релігійної приналежності.

Учасники засідання одностайно висловили вкрай негативне ставлення до будь-якої іноземної інтервенції в Сирію.