У православному календарі є особливі дні для всецерковного поминання покійних. Ці дні називаються батьківськими суботами, вони були встановлені в першому тисячолітті. Сьогодні відзначається Вселенська батьківська мя`сопустна субота.

У році кілька батьківських субот: суботи перед мя`сопустним тижнем і перед святом Трійці (П`ятидесятниці) - їх називають Вселенськими батьківськими суботами.

Присвячуючи Тиждень м`ясопусний нагадуванню останнього Страшного суду Христового, Церква встановила клопотати не тільки за живих членів, але й "за всіх, від віку спочилих, всіх родів, звань і станів, особливо ж за спочилих раптовою смертю".

Відео дня

«Святі отці узаконили чинити поминання про всіх покійних, так як деякі помирають неприродною смертю, наприклад: під час мандрів морями, в непрохідних горах, в ущелинах і проваллях; трапляється, гинуть від голоду, на пожежах, на війні, замерзають.

Ось чому святі отці встановили, ґрунтуючись на апостольському вченні, звершувати це загальне, вселенське поминання, щоб ніхто, - коли б, де б і як би не закінчив земне життя, - не позбувся молитов Церкви».

Урочисте всецерковне поминання покійних в цю суботу приносить їм велику користь.