Уповноважений Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки архімандрит Віктор (Бедь) 3 лютого надіслав листи-звернення до Президента України, голови Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України, президента Національної академії наук України, президента Академії педагогічних наук України, міністру освіти і науки, молоді та спорту України, президента Всеукраїнської асоціації політичних наук із проханням розглянути та посприяти в розгляді питання про відзначення на загальнодержавному рівні в 2012 році урочистих заходів щодо 1150-річчя заснування Святої Київської Митрополії (Української Православної Церкви), повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки.

До Вашої уваги пропонуємо текст звернення:

«Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 28 червня 2011 року (журнал № 49), що проходив під головування Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, було ухвалено рішення відзначити в 2012 році урочистий ювілей 1150-річчя заснування Київської Митрополії (Української Православної Церкви).

Відео дня

В Україні початок християнства сягає часів перших проповідників, апостолів Христових, зокрема святого апостола Андрія Первозваного. Так, зокрема, святий апостол Павло говорить про те, що скіфи, що жили на території нашої держави в І-му тисячолітті, прийняли святу віру (Послання до Колосян 3, 11). Однак заснування Церкви Христової у столиці давньоукраїнської держави, Русі, безпосередньо пов`язане з укладанням у 860 р. чергового міжнародного мирного договору між Візантійською імперією та Великим київським князем (каганом) Оскольдом (з династії київських князів Кия). Прийняття князем Оскольдом і частиною його вельможного оточення християнства обумовило відкриття в Києві у 862 р. митрополичої кафедри, на чолі якої було поставлено Митрополита Олексія. Вже в 60-й нотиції візантійського імператора Лева Мудрого (886 - 911) «Митрополія Русі» згадується на 61 місці як Митрополія Константинопольського Патріархату (реальне місце Київської Церкви було 60, бо Митрополія Лаодікії у Лева помилково повторюється двічі).

Таким чином, багато в чому завдяки діяльності Великого київського князя (кагана) Оскольда, у 862 р. була заснована Українська Православна Церква (Свята Київська Митрополія), на чолі якої з самого початку поставлялися Митрополити, чиєю місіонерською працею християнство на давньоукраїнських землях Русі поступово розвивалося, поки за святого Великого київського князя Володимира, в 988 році, свята віра не була прийнята на загальнодержавному рівні.

24 червня 2010 року в Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатському університеті імені Августина Волошина відбулося спільне засідання Вчених рад академії та університету. На цьому засіданні було ухвалено (протокол № 11) відзначити в 2012 році на базі ДННК «УУБА - КаУ» 1150-річчя заснування Київської Митрополії (Української Православної Церкви). Також було ухвалено рішення «звернутися до Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, Президента України, Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, до Національної академії наук України, Академії педагогічних наук України та Всеукраїнської асоціації політичних наук із проханням розглянути питання про можливість відзначення на загальноцерковному, загальнодержавному та загальнонауковому рівнях в Україні 1150-річчя заснування Київської Митрополії (Української Православної Церкви (862-2012 рр.) у 2012 році».

27 грудня 2010 р. з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, в Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатському університеті імені Августина Волошина було проведено наукові читання, приурочені до 1150-річчя укладення міжнародно мирного договору між Руссю-Україною та Візантійською імперією і хрещення Великого князя київського Оскольда у 860 році. На конференції, зокрема, було відзначено, що наступним великим кроком щодо міжнародного утвердження давньоукраїнської держави, Русі, після хрещення князя Оскольда було заснування в 862 р. Київської Митрополії.

З благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира, в «Церковному календарі» Української Православної Церкви на 2012 рік, серед урочистих ювілейних дат, зокрема, зазначено й 1150-річний ювілей з дня заснування Київської Митрополії.

Виходячи із вище викладеного, звертаємось до Вас з проханням розглянути питання про відзначення на загальнодержавному рівні в 2012 році урочистих заходів щодо 1150-річчя заснування Святої Київської Митрополії (Української Православної Церкви)».

03 лютого 2012 року.

З повагою,
професор, архімандрит Віктор (Бедь),
Уповноважений Української Православної Церкви
з питань вищої освіти і науки.