Патріарх Московський і всієї Русі Кирил напередодні Великого посту закликав православних християн до щирого покаяння і відмови від своїх дріб`язкових інтересів. Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ.
«Кожна людина вважає, що живе правильно, навіть якщо чинить гріх. А вже якщо совість дуже докоряє, то ми вміємо себе заспокоювати, виправдовувати. Ми порівнюємо себе з іншими, ми говоримо, що ми набагато кращі, ніж сусід, ніж товариш по службі, а вже тим більше краще, ніж начальник! Ну, а якщо є гріх - так хто ж без гріха? Ми звикли себе виправдовувати і захищати, - але покаяння, щиро принесене, зриває всі ці маски », - сказав Патріарх Кирил в своїй проповіді в храмі Спаса Преображення на Пісках в Москві.
«Покаяння ставить людину лицем до лиця перед правдою Божою, так що вона відмовляється від того, що вважає своєю життєвою правдою, від того, що всіляко виправдовувала в собі, в тому числі посилаючись на більш негативний, як їй здавалося, досвід життя інших людей», - додав він.
Предстоятель РПЦ зазначив, що в покаянні людина, усвідомлюючи і засуджуючи свій гріх, беручи зобов`язання його подолати, відмовляється від самого себе або, принаймні, від величезної частини свого власного життя - від звичок, від поглядів на навколишню дійсність, на людей і на самого себе.
«Справжнє покаяння може відбутися тільки тоді, коли людина долає своє егоїстичне «я» і відкидає те, що ще вчора було для неї дорогим, значущим, але що не вписується в систему Божественних заповідей; коли людина усвідомлює протиріччя між своїм життям і Божим законом» , - підкреслив патріарх.
«Отже, покаяння є руйнуванням своєї маленької життєвої правди, яка перед лицем Божим раптом виявляється неправдою, і прийняття Божої правди в серці - як зараз кажуть, переформатування своєї свідомості, своїх ціннісних установок, своїх вольових устремлінь», - підкреслив Патріарх Кирил.