Прес-секретар УПЦ: Лавру і Софію Церкві ніколи не передадутьКому мають належати заповідники, які одночасно діють як монастирі, — Церкві чи державі? Чому передача Лавр Церкві ініційована саме тепер і чи не пов’язаний цей процес із змінами у керівництві музеїв та УПЦ? Чи має відношення Церква до змін керівників Лаври та Софії Київської? Відповіді на ці питання є у новому випуску відеоблогу «Православія в Україні».

Тема можливої передачі релігійним громадам національно-культурних заповідників, таких як Києво-Печерська Лавра, Софія Київська, Почаївська Лавра, постійно тримає суспільство в напруженні. Чи залишаться ці об’єкти сакральної архітектури і культурної спадщини народу у віданні держави, чи будуть передані одній із українських конфесій, а якщо передані, то якій саме? Ці та багато інших питань громадськість обговорює рік від року з більшим запалом, і хоча за ці роки обговорень конкретних дій так і не було зроблено, тема не перестає бути приводом для дискусій.

Так, останніми днями у Верховній Раді було зареєстровано законопроект щодо передачі Києво-Печерської та Почаївської Лавр, а також Кременецького Богоявленського монастиря релігійним громадам. І відразу спалахнули суперечки щодо можливості, аби ці пам’ятки архітектури належали одній із конфесій.

Відео дня

Та говорити про те, що Церкві хтось щось передає — поки що зарано, — упевнений прес-секретар Блаженнішого Митрополита Володимира, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви протоієрей Георгій КОВАЛЕНКО. На його думку, за минулі роки було зареєстровано безліч законопроектів, які потім або не проходили погодження, або не були проголосовані — і питання реституції церковного майна не зрушувалися з місця.

Православія в Україні