Патріарх Московський і всієї Русі Кирил застеріг суспільство від захоплення популістською риторикою і закликав змінювати суспільне життя на краще молитвою і моральним зростанням, а не силовим шляхом.

Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ.

«Наша сила в молитві, в духовному подвигу, бо в глибині цього подвигу нам відкриваються Божа правда і Божий задум, у тому числі про Вітчизну нашу, про Святу Русь. Ми прозріваємо цей задум і, поєднуючи своїми працями і молитвами Божественну силу з людськими зусиллями, стаємо здатними впливати на перебіг історії», - сказав Патріарх Кирил на проповіді в третю річницю своєї інтронізації.

Відео дня

«Крім молитви, ми також повинні бути пильними. І сьогодні я закликаю всіх вас до цієї пильності. Вмійте розрізняти духів, пам`ятайте, що найгучніший крик, найпронизливіше слово не завжди є правильним, вірним і чесним. Так спокусився наш народ двічі, а, можливо, і більше протягом останніх ста з гаком років», - додав він.

Предстоятель РПЦ висловив упевненість, що православні люди навіть не відвідуючи демонстрацій, без гучних заяв переживають всім серцем за те, що відбувається сьогодні в суспільно-політичному житті.

«Ми знаємо, що всі спокусники і провокатори завжди каралися Богом. Де вони в історії? Ми не просимо покарання - ми просимо напоумлення тих, хто своїм життям, молитвою, працями здатний протистояти людському злу, людській брехні і неправді», - сказав він.

Патріарх Кирил також відзначив ясні історичні паралелі з «безпутством і безпам`ятством передреволюційних років, з розбродом, хитанням, руйнуванням країни в 90-х роках».

«Нехай сила нашої молитви прихилить благодать Божу, і нехай ця Божа благодать спопелить всяку брехню і неправду, всяку спокусу і всяку скверну. Не втрачайте часу, будуйте храми, виховуйте дітей, виховуйте нове покоління духовенства, входьте в усі пори суспільного життя, несіть своє християнське послання світу. Ми зараз маємо цю можливість і сподіваємося, що це зупинить грізну руку Божу, яка дасть всьому нашому історичному Батьківщині час для духовного і матеріального зростання, час для сходження від сили до сили», - закликав на завершення Патріарх Кирил.