У Московському Патріархаті називають давно очікуваним пропозицію глави уряду РФ Володимира Путіна запровадити додатковий податок стосовно низки напрямків, пов`язаних з престижним споживанням. Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ.
«Введення якихось заходів, пов`язаних з так званим податком на розкіш, було б справедливим рішенням, давно очікуваним у суспільстві», - заявив у вівторок голова Синодального інформаційного відділу Володимир Легойда.
За його словами, товари класу люкс є показником високого рівня доходів їх власника і в той же час не є предметами першої необхідності. «Природно, щоб громадяни, які мають очевидно високі доходи, платили б і вищі податки. Прогресивна система оподаткування - тема, яка заслуговує серйозної дискусії », - вважає В.Легойда.
В рамках цієї дискусії, підкреслив представник Московського Патріархату, мають бути, зокрема, точно визначені критерії визначення категорії дорогих товарів, за які повинен стягуватися додатковий податок. «Подібне рішення не повинно перетворитися на чисто популістський захід, а також не повинно зачіпати інтереси громадян із середнім рівнем достатку. Ця повинен бути крок до справді справедливого перерозподілу матеріальних благ у суспільстві», - вважає В.Легойда.
У своїй статті «Нам потрібна нова економіка», опублікованій напередодні в газеті «Ведомости», В.Путін, зокрема, заявив про наявність «резерву зростання податкових доходів по ряду напрямків: дорога нерухомість, споживання люксових товарів, алкоголю, тютюну, збір рентних платежів в тих секторах, де він поки занижений. Перш за все - те, що називається додатковим податком на багатство, а точніше, на престижне споживання. Основні рішення повинні бути прийняті вже цього року, з тим щоб з наступного року власники дорогих будинків і машин платили підвищені ставки податків. При цьому важливо не захоплюватися, щоб під ці заходи не потрапили представники середнього класу».