Патріарх Московський і всієї Русі Кирил закликав архієреїв посилити пастирську складову в своїй єпархіальній діяльності і бути відкритими для спілкування і тактовними у спілкуванні з людьми. Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ.
«Архієреєві слід бути доступним для кожного, в першу чергу для кліриків, без фільтру в особі особистого чи єпархіального секретаря, без необхідності спілкуватися з архіпастирем лише за допомогою передачі документів. Прийом мирян з особистих питань повинен бути регламентований, але, тим не менш, прийомні години для мирян у єпископа повинні бути. А можливість зустрітися з архієреєм для кліриків повинна бути максимально вільною», - заявив Патріарх Кирил на Архієрейській нараді в Свято-Даниловому монастирі.
Предстоятель РПЦ зауважив, що архієреєві необхідно в тій чи іншій формі особисто і безпосередньо включатися в кожну сферу церковної діяльності, якщо він не хоче опинитися відірваним від життя.
«Доступність єпископа не обмежується наданням клірикам і мирянам умов для зустрічі з ним. Вона виражається у тому, як архієрей спілкується зі своїми співрозмовниками. Архієрей має словами і зовнішнім спілкуванням залучати серця людей до Бога і Церкви. Простота в спілкуванні, неконфліктність, готовність до братнього діалогу - зроблять набагато більше, ніж гнівна поведінка, суворість не по розуму чи пихатість», - зазначив патріарх.
«Особливо хочу звернути на це увагу молодих архієреїв. Церква доручила вам високе архієрейське служіння, і, з точки зору канонів, ви є духовними батьками для ввіреної вам пастви. Збережи вас Господь від того, щоб хизуватися становищем єпископа. Сан не дає нам ніякого права бути нам неввічливими і неделікатним. Сан - це лише відповідальність. Чим вище сан, тим більше з нас спитають», - нагадав він.
Патріарх Кирил підкреслив, що єпископа з духовенством та паствою не може обмежуватися межами робочого кабінету і має продовжуватися і в поїздках архієрея по парафіях єпархії.
«Архіпастирська увагу до єпархіального парафіяльного життя повинна виходити далеко за рамки урочистого богослужіння та проповіді на парафії, бесіді за трапезою. Можливості нових єпархій, в ряді випадків, не дозволять організувати великий штат супроводжуючих архієрея церковнослужителів. Тому важливо виробити таку модель архіпастирських візитів, яка б забезпечувала максимальну урочистість богослужіння мінімальними засобами і без покладання на парафії тягаря матеріальних зобов`язань», - підсумував він.