Ремонтно-реставраційні роботи в інтер`єрі Спасо-Преображенського собору у Болграді виконувалися будівельниками без відповідного дозволу органу охорони культурної спадщини, з порушенням статті 26 Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Як передає кореспондент УНІАН, таку заяву оприлюднила начальник Управління охорони об`єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації Наталія ШТЕРБУЛЬ, коментуючи нещодавню пожежу в соборі.
За її словами, фахівці управління при виїзді на місце події встановили, що «ремонтно-реставраційні роботи протягом 2004-2008 років виконувалися на підставі науково-проектної документації, розробленої відповідно до реставраційного завдання, затвердженого головою Державної служби з питань національної культурної спадщини 10 серпня 2006 року, за рахунок коштів державного і обласного бюджету. Загальна вартість їх становила понад 2,5 млн. грн.».
У січні поточного року будівельні роботи у соборі не узгоджувалися з органами охорони культурної спадщини, підкреслила Н.ШТЕРБУЛЬ.

Як повідомляв УНІАН, Спасо-Преображенський кафедральний собор, що є пам`ятником архітектури національного значення, загорівся вранці 26 січня. Поширенню вогню сприяла конструктивна особливість собору - дерев`яні штахети, а також поліетиленова плівка усередині собору, де проводилися реставраційні роботи. Повністю загасити пожежу вдалося лише наприкінці дня.

Відео дня

В Управлінні МВС в Одеській області відзначили, що загоряння могло статися через недбалість будівельників - залишеного вночі без нагляду включеного електрообігрівача, яким сушили купол будівлі.
Проте в Центрі громадських зв`язків УМНС в Одеській області цей висновок не підтверджують. «Процес встановлення причини пожежі не швидкий. Для таких висновків фахівцям потрібний час», - відзначила помічник начальника управління Майя ГРИНЬКО.

Настоятель собору отець ВАСИЛЬ запевнив, що напередодні, 25 січня, сам закривав храм і переконався, що всі електроприлади були відключені від електромережі. На користь версії про підпал він навів свідчення очевидців, які першими помітили пожежу: «Горів не лише купол храму, вогонь виривався і з-під даху центрального входу».