З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира у Києво-Печерській Лаві 26 січня відбулося чергове засідання Синоду Української Православної Церкви.

За повідомленням офіційного сайту УПЦ, згідно зі Статутом про управління Української Православної Церкви, засідання пройшло під головуванням старшого за хіротонією постійного члену Священного Синоду митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела.

Синод благословив проведення у 2012 році урочистих заходів з нагоди 20-ї річниці історичного Харківського Архиєрейського Собору Української Православної Церкви та 20-річчя перебування на Київській Кафедрі Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Відео дня

Синод також затвердив склад Комісії по підготовці змін та доповнень до Статуту про управління УПЦ (редакції 2007 року)

Учасники Синоду благословити запровадити наступні Ордени Української Православної Церкви:
1) Ордену святої рівноапостольної княгині Ольги;
2) Ордену святої преподобної Анастасії Київської.

Синод заслухав рапорт Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви Олександра (Драбинка), архиєпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського щодо зареєстрованого у Верховній Раді України проекту Закону України «Про паломництво», який готується до прийняття без жодних погоджень з Українською Православною Церквою та християнськими Церквами України взагалі.

Синод висловив стурбованість щодо розгляду у Верховній Раді України проекту Закону України «Про паломництво», вирішив направити відповідне звернення до Голови Верховної Ради України В. М. Литвина та народних депутатів та створити Церковну комісію для вивчення цього питання.

Синод прийняв рішення відкрити скит Свято-Іллінського Одеського чоловічого монастиря на честь ікони Божої Матері «Всецариця» в м.Одеса та в с. Бараново Іванівського району Одеської області, Різдво-Богородичний скит Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря м.Одеси, Вознесенський скит Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря в м.Одеса.

Заслухавши рапорт архиєпископа Запорізького і Мелітопольського Луки про позбавлення священного сану забороненого у священнослужінні заштатного клірика Запорізької єпархії протоєрея Антонія Шибаєва, Синод прийняв рішення про позбавлення сану.

РІСУ