У Синодальній залі Патріаршої резиденції під головуванням глави УПЦ КП Філарета 23 січня відбувся Синод Київського Патріархату, який ухвалив низку кадрових ротацій.

Митрополита Рівненського і Острозького Євсевія (Політила) звільнено за станом здоров’я від керівництва єпархією і членства у Синоді та почислено на спокій. За працю Синод нагородив владику Євсевія церковним орденом.

Керуючим Рівненською єпархією та постійним членом Синоду призначений єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон (Процик), якого було возведено у сан архиєпископа.

Відео дня

Керуючим Чернігівською єпархією призначено єпископа Богуславського Євстратія (Зорю), якого було возведено у сан архиєпископа. За архиєпископом Євстратієм залишається виконання раніше покладених на нього Священним Синодом обов’язків.

Синод призначив вікарних архиєреїв для Волинської та Львівської єпархій.

Єпископом Володимир-Волинським, вікарієм Волинської єпархії, призначений владика Матфей (Шевчук), звільнений, у зв’язку з цим, від керівництва Дрогобицько-Самбірською єпархією.

Єпископом Городоцьким, вікарієм Львівської єпархії, обраний намісник монастиря святителя Іоана Золотоустого в м. Львові єромонах Юліан (Гатала), архиєрейська хіротонія якого відбудеться у м. Києві.

Єпископ Дубенський Михаїл (Бондарчук) призначений єпископом Дрогобицьким і Самбірським.

У зв’язку з призначенням постійним членом Синоду архиєпископа Рівненського Іларіона, який був раніше визначений на 2012 рік тимчасовим членом Синоду, на його місце призначено архиєпископа Житомирського і Овруцького Ізяслава.

На прохання єпископа Дніпропетровського і Криворізького Симеона Синод благословив відкриття у місті Дніпропетровську Свято-Благовіщенського жіночого монастиря.

У зв’язку зі змінами у державному законодавстві було затверджено зміни до типового статуту єпархії УПЦ Київського Патріархату.

Синод висловив занепокоєння практикою застосування Закону України «Про захист персональних даних», окремі положення якого змушують релігійні організації виконувати невластиві для них функції зі збору та передачі персональних даних. У зв’язку з цим глава УПЦ КП звернеться з відповідними листами до керівництва держави з проханням внести до цього закону зміни.

Прес-центр УПЦ КП