Патріарх Московський і всієї Русі Кирил заявив, що в країнах, де переважає православне населення, існує великий суспільний запит на отримання знань про православну культуру, а підвищення рівня моральності суспільства здатне вберегти ці країни від революцій та інших соціальних потрясінь. Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ.

«Сьогодні у всіх країнах історичної Русі існує великий запит на культуру і духовну спадщину православ`я - традиційної для більшості жителів цих країн релігії. Наші співвітчизники хочуть перебувати в православній культурі і отримувати знання про неї. Ми повинні зробити все, щоб повноцінно відповідати на цей запит. Ми покликані давати знання про православ`я й тим, хто давно живе в Церкві, і тим хто тільки вчить Символ віри», - сказав Патріарх Кирил на урочистому відкритті XX Міжнародних Різдвяних освітніх читань.

«Ця потреба суспільства в православній вірі і культурі створює поле для співпраці Церкви і державних інститутів. Адже знайомство людини з цінностями Євангелія перетворює його особу: змінює спосіб мислення і поведінку як в його особистому, так і в суспільному житті», - додав він.

Відео дня

На думку Предстоятеля РПЦ, православна освіта - це ще й спосіб морального оздоровлення суспільства, шлях до досягнення його стійкості і до вироблення імунітету проти багатьох соціальних недуг, а також до «звабливою і спокусливою пропаганді».

«Ми не можемо вважати себе застрахованими від соціальних потрясінь, криз і революцій до тих пір, поки не буде сформовано таке моральне покоління людей, які будуть здатні керуючись не своїм інстинктом, а своїми переконаннями відрізняти добро від зла і правду від брехні», - підкреслив Патріарх.

«Ось чому питання виховання, якщо мислити стратегічно, дивитися в майбутнє, в тому числі - і в майбутнє наших країн, це не питання, там, «двадцять дев`яте» у державному порядку денному, і не останнє питання в програмі політичних партій, як це іноді буває. Це - найголовніше фундаментальне питання, без цього нічого не вийде, без цього ми всі будемо легко керовані, а в умовах розвитку масових комунікацій та Інтернету ця керованість забезпечується технічно дуже легко», - підсумував Патріарх Кирил.