Сьогодні Патріарх Кирил закликав росіян не перетворювати Водохрестя Господнє в фольклорне свято, не занурюватися в ополонку тільки тому, що цього вимагає звичай, повідомляє РІА-Новости.
Він також сказав про те, що необхідно ставитися до святої води з благоговінням.
«Дуже важливо, щоб Водохреще не перетворювалося на фольклорне свято, коли в ополонку занурюються не для того, щоб зустрітися з благодаттю Божою, а в силу якогось звичаю. Нехай кожен, хто опускається сьогодні в воду, пам`ятає, що ця вода освячена, що він стикається зі святинею, що вийти з цієї ополонки він повинен іншим», - заявив Святіший Владика після літургії і чину освячення води в московському Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові.
Він зазначив, що властивості свяченої води - це «не сила чародійства й не сила чаклунства», а божественна сила, яка діє тільки тоді, коли її використовують з вірою і з благоговінням.
Він нагадав, що неприпустимо ставитися до води як до «товару».
«Іноді в храмах після освячення святої води люди намагаються якомога швидше почерпнути її, галасуючи, іноді навіть ображаючи один одного, приносячи зло і неправду в те місце, де божественна благодать зустрілася з нашим життям. Така поведінка є блюзнірством, за таке Бог карає », - застеріг патріарх Кирил.