18 січня, у надвечір`я Богоявлення (Хрещенський святвечір), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію св. Василія Великого та чин великого освячення води у Преображенській (нижній) церкві кафедрального соборного Храму Христа Спасителя. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

"Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Дорогі отці, браття й сестри!

Усіх вас щиро вітаю з великим святом Богоявлення Господнього. У цей день ми святкуємо явлення благодаті Божої на річці Йордан, Хрещення Спасителя, явлення Духа Святого. Тоді Дух Святий вилився тільки на Того, Хто увійшов у води Йордану, — Ісуса Христа, Сина Божого і Сина Людського, Який прийшов у світ для того, щоб врятувати людей.

Відео дня

І потрібно було Господу пройти тяжкими шляхами випробувань, духовних і фізичних мук, протистояння брехні, наклепу, неправді, блюзнірству — всьому тому, що так часто людина озлоблена звертає на адресу Бога. На Ньому зосередилося все зло світу, уся безодня пекла, усе зло невидиме й видиме, і ми знаємо, що це зло прикувало Христа до Хреста і, здавалося б, узяло гору. Але знаємо також, що через євангельське оповідання нам дається найбільше одкровення про те, що добро сильніше за зло, а Бог сильніший за диявола. І Христос воскресає силою Божою і через подвиг хрестоношення, смерті спокутує рід людський від гріхів, що тяжіли над ним, і дає Духу Святому силу виливатися не тільки на обраних, не тільки на пророків, не тільки на Нього, Спасителя, охрещуваного в Йордані, а й на кожного, хто забажає вбратися в цю Божественну благодать Духа Святого. І в день П`ятидесятниці Дух Святий виливається на Церкву, а через Церкву — на весь світ.

Для багатьох незрозумілим є дивовижне явище, що іменується християнством. Як протягом 2000 років, незважаючи на численні нападки ззовні і негаразди зсередини, Церква Христова зберігала себе й зберігала віру в народах, таких різних за своєю культурою, за своєю історією, зберігала віру в різних поколіннях, що так разюче відрізняються одне від одного? І було б неможливим здійснити це зберігання віри тільки силою слова, навіть найбільш переконливого, яким є слово Боже, — Сам Бог повинен був увійти в людське життя і вплинути на кожну особистість таким чином, щоб Його слово відбилося в розумі й серці людини, в її волі та її почуттях. І силою, яка перетворює слово на дію, є сила благодаті Божої, — ось чому Господь і каже апостолу, що сили адові не переможуть Церкву(Мф. 16:18). Не тому, що в Церкві найрозумніші чи найосвіченіші, не тому, що Церква є хранителькою 2000-річної мудрості, але саме тому, що Сам Бог силою Божественної благодаті діє в Церкві та перетворює людину й навколишній світ.

І сенс сьогоднішнього великого освячення води в тому, що, освячуючи воду, ми сповідуємо віру в те, що благодать Божа здатна запліднити силою своєю не тільки людський розум, не тільки людську душу, але й фізичну матерію. Тому що Бог є Творцем фізичного світу, і Він вільний наповнити і цей фізичний світ Своєю Божественною енергією, Своєю Божественною благодаттю.

Саме цією благодаттю сьогодні, у цей день, звичайна вода, яку ми черпаємо щодня, стає водою святою, що зберігає ті ж самі фізичні й хімічні властивості, але сповненою особливої Божественної енергії, благодаті Божої, яка впливає на людину, що торкається цієї води, і на навколишній світ.

Сьогоднішній день допомагає нам зрозуміти, чому і святі мощі, і Пояс Пресвятої Богородиці, нещодавно явлений нашому народові, і святі ікони, будучи матеріальними, є в той же час носіями духовної енергії. Тому що так захотів Бог! Він в особі Сина Свого зійшов у Йорданські води та отримав Хрещення не тільки Духом, але й водою. Ось як духовне й матеріальне змикаються там, де діє благодать Божа; і ми віримо в те, що ця благодать пронизує всю людську істоту, весь всесвіт. І в день Богоявлення Христового, Богоявлення Святої Трійці, ми звертаємо молитву до вічного Бога-Творця, щоб Він не залишив творіння Своє силою благодаті, явленої людям і всьому світові через спокутний подвиг Сина Свого.

Сьогодні ви всі підійдете до чаші зі святою водою, щоб почерпнути її. Пам`ятайте, що ця вода іменується святою, бо в ній благодать Божа. Черпайте її з благоговінням, неметушливо, не створюйте галасу біля святині, не намагайтеся першими почерпнути воду. Постійте біля цієї святині якомога довше. Помоліться за себе, за своїх рідних і близьких, за Вітчизну нашу, що проходить непростий період свого історичного буття, за Церкву нашу багатостраждальну, яка несе народу велику вість про спасіння, яке Бог у Христі приніс роду людському. І, з благоговінням почерпнувши святу воду, віднесіть її до домівок своїх, окропіть їх, дайте вкусити воду цю вашим рідним і близьким, збережіть її на тяжкі моменти життя вашого, насамперед на дні хвороби, — бо через цю воду сама Божа сила торкатиметься вас по вірі вашій. І нехай Господь, що явив Себе світові в день Богоявлення на річці Йордан, перебуває з усіма нами невідступно, як Він Сам про це сказав: повсякденно аж до кінця віку (Мф. 28:20). Амінь".

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі