Патріарх Московський і всієї Русі Кирил не реагуватиме на заклик бізнесмена Бориса Березовського "забезпечити безкровну зміну влади в Росії". Як передає РІА "Новости", про це заявив глава патріаршої прес-служби протоієрей Володимир Вигилянський. "У своєму недавньому різдвяному телеінтерв`ю патріарх Кирил відповів на всі питання, пов`язані з сучасною ситуацією, і висловився за діалог влади й опозиції, за поступову, а не радикальну зміну курсу. На всі питання патріарх Кирил вже відповів, і Борису Березовському, який, виступаючи від імені народу, засідає в Лондоні і не з’являється до суду, відповідати не буде ", - заявив Вигилянський.
У понеділок Березовський звернувся з відкритим листом до патріарха Московського всієї Русі Кирила з закликом "донести до Путіна глас народу". "Допоможіть Путіну схаменутися. Донесіть до нього глас народу. А коли Путін почує Вас, візьміть владу з його рук і мирно, мудро, по-християнськи передайте її народу", - пише Березовський. "Ви можете увійти в історію як глава Російської православної церкви, у Ваших силах сьогодні забезпечити безкровну зміну влади в Росії", - пише опальний олігарх.
На думку Березовського, "які б прозорі та чесні вибори влада ні провела, і хто б на них не переміг, суспільство не прийме їх результатів". "Якщо проллється кров, Путіну відповідати за це перед народом, перед власною совістю і перед історією. А Вам перед Богом", - пише Березовський патріарху.
7 січня патріарх Кирил закликав владу прислухатися до протестів і коригувати політичний курс. "Завдання полягає в тому, щоб протести, правильним чином виражені, приводили до корекції політичного курсу. Це найголовніше. Якщо влада залишається нечутливою до вираження протестів, це дуже погана ознака - ознака нездатності влади до самоналаштування. Влада повинна налаштовуватися, в тому числі і сприймаючи сигнали ззовні ", - сказав глава РПЦ в різдвяному інтерв`ю.
"У кожної людини у вільному суспільстві має бути право висловлювати свою думку, в тому числі і незгоду з діями влади, - зазначив патріарх. - Якщо люди такого права позбавляються, то це сприймається як обмеження свободи, це дуже болісно. За радянських часів не було такого права, воно декларувалося на папері, а реально - не було. А зараз є таке право. І, звичайно, цим правом люди користуються ". Він закликав громадян "вміти висловлювати свою незгоду" і "не піддаватися на провокації", щоб "не руйнувати країну". "Ми повністю вичерпали ліміт поділу. У нас немає права більше на поділ", - переконаний предстоятель РПЦ.
За словами патріарха, проблема масових протестів для РПЦ "дуже чутлива". "Тому що наші парафіяни - і серед тих, хто був на площі, і серед тих, проти кого виступала площу. Тому слово Церкви не може бути політизованим, воно не може бути незбалансованим в самому принциповому сенсі цього слова", - переконаний Кирил.
У той же час патріарх Кирил зазначив, що людина, вимагаючи правди від інших, повинна бути правдивою із собою: "Хіба серед протестуючих немає того, хто обманює свого чоловіка або своєї дружини, хто веде паралельне життя, хто недбалий в бізнесі? Якщо ми творимо неправду в нашому особистому, сімейному житті, у сфері нашої професійної діяльності, чому так гаряче вимагаємо, щоб правда здійснювалася десь на макрорівні, а на мікрорівні її не повинно бути? "
На думку патріарха, невдоволення громадян викликає в основному не вища влада, а низова бюрократія. "За радянських часів у нас владу мали продавщиці, завскладом або товарознавець ... Що сталося з системою? Вона впала ... тому що зіткнення з владою викликало у людей відторгнення. А що зараз відбувається? У нас що, народ спілкується з президентом, міністрами? У нас спілкуються з міліціонерами, з керуючими компаніями ЖКГ, ті ж самі ЖЕКи. У нас, на щастя, вільна економіка, здається, більш-менш вирішила проблему продавщиць. Але ось знову просту людину кошмарить ось цей рівень влади ", - сказав патріарх. Він пояснив, що слово "кошмарити" вжив тому, що воно зрозуміло більшості людей. "От якщо ми з цим кошмаром впораємося на побутовому рівні, на рівні місцевої влади в першу чергу, і, звичайно, на рівні корупції на вищому рівні, то тоді буде знята тема відносин людини і влади", - вважає патріарх Кирил.
Напередодні мітингу на проспекті Сахарова патріарх Кирил заявив, що довіра до соцмереж робить росіян "уразливими для маніпулювання їх свідомістю". "Зміна політичного вектора не може докорінно змінити і ощасливити суспільство, якщо немає установки на перетворення людської особистості", - зазначав предстоятель РПЦ.
Раніше в грудні патріарх закликав православних священиків робити все, щоб "зупинити народ наш від дій, які можуть зруйнувати життя людей". "Сьогодні масові настрої людей визначаються не божою правдою, а інформаційними технологіями. Ними користуються всі, хто відстоює свою людську правду. Ми знаємо, до чого це доходить в деяких країнах, коли знову проливається кров. Як важливо, щоб ми, спадкоємці великої Росії, пройшли через страшні випробування 20 століття сьогодні виявилися здатними сприйняти уроки минулого, не повторювати помилки батьків 1917 року і тих, хто в 90-і роки круто міняв життя нашого народу ", - сказав патріарх Кирил.