Грузинська патріархія у зв`язку з поширеною інформацією про візит 9 січня абхазької делегації до Вселенського патріарха Варфоломія I розповсюдила в суботу заяву, в якій підкреслюється, що ця зустріч була неофіційною і абхазької делегації, після багатьох прохань про аудієнцію, як будь-якому охочому християнину, була дана можливість зустрітися з Варфоломієм I.
У заяві наголошується, що це роз`яснення отримано від головного секретаря Константинопольського патріарха, архімандрита Варфоломія (Самаріса) у відповідь на запит грузинської сторони.
"Архімандрит Варфоломій категорично спростував те, що делегація прибула на запрошення патріарха, і сказав, що неправильним буде називати цей візит офіційним або офіційною зустріччю. Він також заявив, що на Константинопольському синоді було чітко заявлено, що Абхазія є невід`ємною частиною Грузії і Абхазька Церква входить в юрисдикцію Грузинської Церкви ", - сказано в заяві.
При цьому в заяві наголошується, що секретар Варфоломія I обіцяв надати Католікосу-Патріарху Грузії Ілії Другому детальну інформацію про зустрічі, що відбулася.
Канонічні кордони Грузинської православної церкви поширювалися на Абхазію до початку грузино-абхазької війни 1992-1993 років. Однак протягом 17 років православні абхази не бажали опіки під Грузинської православної церквою, і де-факто Абхазька церква незалежна.
У 2009 році керуючий колишньої Сухумо-Абхазькою єпархією Грузинської церкви ієрей Віссаріон Апліаа прийняв рішення про перетворення єпархії в Абхазьку помісну церкву з двома кафедрами – в Сухумі і в Піцунді - на загальних зборах абхазьких священнослужителів.
Між тим, питання надання автокефалії Абхазькій митрополії зараз не постає. Абхазькі священики уникають цього слова. Вони не вимагають незалежності Абхазької церкви, вони просять Вселенський патріархат визначити канонічний статус, не виключаючи того, що з часом автокефалія і створення Абхазької православної церкви можливо.
Абхазька делегація - представники священної абхазької митрополії - були прийняті Вселенським патріархом вперше.
NEWSru.com