Відновлення дзвіниці Києво-Печерської лаври планують завершити навесні 2012 року.

Реставрація найвищої (96 метрів) дзвіниці України триває близько року. До того востаннє реставрацію проводили в 1961 році, дзвіниця постраждала під час Великої Вітчизняної війни.

«Кожен ярус дзвіниці несе особливе смислове наповнення. Їх усього чотири, і чим вище, тим витонченішим є декор ярусів дзвіниці. Четвертий ярус прикрашений золотими двоголовими орлами, увінчаними царськими коронами. Щоправда, орли давно втратили позолоту. Зараз фахівцям є над чим попрацювати. Також під куполами знайшли і почали реставрувати унікальне ліплення у вигляді листочків з дивовижними малюнками», - розповів головний архітектор заповідника Олександр Романченко.

Відео дня

У грудні 2011 року під куполом лаврської дзвіниці була виявлена 60-сантиметрова фігура ангела, покрита золотом. Про її існування було відомо лише з архівних документів.

«Ми думаємо, що це прихований від людських очей духовний оберіг лаври і всього Києва. Не даремно він звернений у бік головного соборного храму Києво-Печерської лаври - Успенського собору », - розповіли в заповіднику.

Православ`я та світ