У ніч з 31 грудня 2011 на 1 січня 2012у столичних храмах та монастирях звершувалася Божественна літургія. За богослужінням священноначаліє та віряни нашої Церкви підносили подячні молитви до Господа за всі благості минулого року і просили благословення на рік прийдешній. За нічною Літургією сотні православних християн причастилися Святих Христових Таїн.

У храмі Всіх святих, що на місці будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ, богослужіння очолив архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр у співслужінні голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрея Георгія Коваленка та кліриків храму.

Звертаючись до пастви, владика повідомив, що 3 січня 2012 року у Віфлеємському храмі Різдва Христова молитиметься разом із Єрусалимським Патріархом Феофілом. Архієпископ Олександр пообіцяв, що візьме до Святої Землі записки, які подали віряни храму Всіх святих на новорічне богослужіння. Тож в останній тиждень Різдвяного посту у святому місці народження Богонемовляти Ісуса лунатиме молитва за православних українців, зокрема тих, чиї імена були зазначені у вищезгаданих записках.

Відео дня

Літургію у Свято-Троїцькому Іонинському монастирі очолив єпископ Обухівський Іона. Слід зазначити, що на нічний службі богомольців було не менше, ніж недільного дня.

Після богослужіння владика Іона звернувся до вірян з проповіддю, в якій говорив про свята, зокрема й календарний Новий рік, і про звичайне людське щастя. Він зазначив, що людям набридла радянська традиція пияцтва в новорічну ніч, тому богослужіння і молитва стають духовно ближчими ніж ніж телевізор, шампанське і салат олів’є.

І це не антагонізм свят. Адже якщо не відмовлятися від святкового столу, а лише перенести це втіха на закінчення посту, то тим радісніше і веселіше буде зустріч довгоочікуваного Різдва.

У Свято-Успенській Києво-Печерський Лаврі богослужіння звершувалось у Трапезному храмі та храмі Різдва Пресвятої Богородиці (академічна церква КДАіС). Нічні Літургії очолили намісник монастиря митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел та ректор Київської духовної академії архієпископ бориспільський Антоній відповідно.

За богослужіннями возносились молитви про здоров’я Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира.

«Православіє в Україні»