31 грудня Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив всенічне бдіння й молебень на новоріччя в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя. Перед початком молебню Предстоятель звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

"Згідно з усталеною традицією напередодні Нового року в храмах Руської Православної Церкви здійснюється новорічний молебень. За церковним Уставом рік починається з 1 вересня за старим стилем, але оскільки весь народ, вся країна і весь світ саме з 1 січня вступають у новоріччя, то й Церква підносить у цей час особливі молитви про рік прийдешній.

Ми дякуємо Богові за всі милості, які були явлені в минулому році. Були не тільки милості — були й покарання, бо люблячий Бог, караючи людей, зокрема й через ці покарання виявляє Свою турботу про людину. Як люблячі батьки інколи вимушені карати своїх дітей, щоб запобігти більшого лиха, так і Бог нерідко зупиняє нас від вчинення більших гріховних справ, проводячи через випробування. Це стосується і життя окремої людини, і життя країни, і життя всього людського роду. Досить почитати Святе Письмо Старого Заповіту, де так ясно говориться про промисел Божий — що любить і карає.

Відео дня

Коли ми спрямовуємо свій погляд у майбутнє, то по-людськи неодмінно хочемо, щоб наступний рік був легшим, кращим, успішнішим, і це законне, природне прагнення людини до щастя й до благополуччя. Сьогодні дуже багато людей ніяк не пов`язують це благополуччя з Богом. Їм здається, що вони і тільки вони є початком і кінцем всього, що їх стосується, що тільки від людини й залежить, чи буде вона щасливою чи нещасною, здоровою чи хворою, успішною чи неуспішною. Але неупереджений погляд на історію — не тільки на людську історію, але й на історію власного життя — кожного може переконати в тому, що це не так. Ми проходимо у своєму житті через події, через випробування, коли ніяких наших сил недостатньо для того, щоб подолати їх гідно, щоб уникнути лиха, щоб знайти те, до чого душа наша прагне. І люди мислячі розуміють: те, що неможливо для людини, можливо для Бога (див. Лк. 18:27), бо Він Сам про це нам сказав. Тоді ми звертаємося до Господа і просимо Його, і як же часто Бог чує нашу молитву! Знову-таки, людям з озлобленим серцем неможливо це довести. Але ж є реальний доказ сили людської молитви, коли самі молільники отримують відповідь від Бога і свідчать, що сила Божа була явлена на них, на їхніх близьких і рідних. Власне кажучи, на цій відповіді Бога на нашу молитву і грунтується все релігійне життя людини — не було б релігійної віри, якби не було відповіді. Не ходять до криниці по воду, де немає води. Не звертаються до людини, заздалегідь знаючи, що вона не відповість і не допоможе, — ніхто не витрачає на це свого часу й сил. Невже люди зверталися б до Бога, невже б люди, багато з них, присвячували життя своє Господу, якби не чули цієї відповіді?

Ось і сьогодні, напередодні Нового року, тут, у цьому храмі зібралися ті, хто вірить у силу Божу. По всіх храмах землі нашої і за її межами багато людей молиться сьогодні про те, щоб Господь прихилив милість Свою до всіх нас, зробивши прийдешнє літо літом Його благості. Давайте й ми з міцною вірою помолимось про наших рідних і близьких, про самих себе, про фізичне й духовне здоров`я, про благополуччя. Помолимося про країну нашу, щоб милістю Господа збереглася єдність народу нашого, щоб, об`єднавши зусилля, люди могли подолати ті труднощі, через які країна проходить зараз. Церква наша молитиметься також про всю історичну Русь, бо вона присутня у всіх країнах, що її складають. Ми будемо молитися про те, щоб наступний рік був роком мирним для всіх народів Святої Русі, щоб Господь зберіг Церкву нашу в єдності й мирі, у духовній силі, яка тільки й здатна запліднити людське життя даром Духа Святого. І віримо, що Господь невимовною милістю Своєю прихилить до всіх нас Свою любов і Свій благий промисел. Амінь".

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі